FlashPolitica si administratie

Interviu cu Ovidiu Moş, candidat PSD la funcţia de primar al municipiului Deva: Speranţele şi demnitatea oamenilor ar trebui tratate cu respect

Adriana Năstase

– Domnule Ovidiu Moş, se discută mult în această perioadă despre creşterea alocaţiilor şi despre majorarea punctului de pensie, care este opinia dumneavoastră ca social-democrat?
– În această perioadă obişnuim să tratăm totul într-o cheie electorală, obişnuim să abordăm totul într-o manieră care să crească scorul electoral, însă cred că sunt lucruri care trebuie să exceadă interesul pentru campania electorală. Subiectul legat de pensii şi alocaţii este un subiect care arată modul în care înţelegem să avem grijă de oamenii de lângă noi. O so­cie­tate echitabilă priveşte această chestiune ca pe o dimensiune a dezvoltării durabile. Actuala guvernare o priveşte însă sub forma unui raport de putere între ei şi beneficiarii unor drepturi im­puse printr-o legislaţie construită fără a avea la bază po­pulismul. Acest aspect arată eroarea profundă în care se află aceşti oameni, mai ales că în această problemă nu este vorba despre un raport de putere, ci despre respectarea unor drepturi instituite de lege. Numai că vorbim atât de rar despre principii în societatea românească, încât o astfel de abordare pare stranie.
Să ne gândim un pic la un context pe care îl ignorăm atunci când vorbim despre societatea românească şi despre dreptul cetăţenilor la o viaţă mai bună şi anume la cei care în momentul Revoluţiei din 1989 aveau 40 sau 50 de ani şi cărora li s-a spus ani la rând că sunt generaţia de sacrificiu şi că în cele din urmă vom avea post tranziţie o societate bazată pe principii clare şi eficiente. Aceşti oameni sunt acum pensionarii despre care unii vorbesc sub formă de cifre şi a căror speranţe au fost călcate în picioare, din nou, de o abordare contabilă care nu ţine cont de realitate. Speranţele, drepturile, demnitatea acestor oameni nu sunt cifre şi nici nu ar trebui să vorbim astfel despre îndreptăţirea a milioane de oameni la o viaţă decentă. Cum rămâne cu ceea ce le-am promis în schimbul toleranţei faţă de fiecare perioadă grea prin care au trecut? Cum rămâne cu ideea aceasta că mai târziu va fi mai bine? Aşteptăm ca în multe alte cazuri până când mai târziu devine prea târziu?
Apoi, mulţi dintre copii despre care vorbim atunci când abordăm acest subiect al dublării alocaţiilor sunt nepoţii unor oameni al căror sacrificiu ne permite nouă azi să vorbim despre democraţie, despre partide sau alegeri. Dar uităm mult prea des oamenii şi vorbim grav despre cifre, restricţii bugetare, înlocuind competenţa cu discuţii infinite despre cum nu se poate realiza o chestiune care era abordabilă în guvernarea social-democrată şi care e imposibilă acum. Părerea mea, pentru că m-aţi întrebat, este că în acest moment avem o problemă de viziune ignorând faptul că dacă nu creştem calitatea vieţii oamenilor prin respectarea drepturilor acestora, riscăm să devenim o societate discreţionară care vorbeşte despre procente, indexări, cifre seci în funcţie de interesul politic pe care îl avem la un anumit moment. Drumul acesta pe care păşim acum nu e unul bun pentru societatea românească.
Cred şi am crezut întotdeauna că speranţele şi demnitatea oamenilor nu sunt şi nu trebuie să fie negociate şi trimise de la dreapta la stânga în numele unui joc politic care nu va face altceva decât să îndepărteze cetăţenii de sfera politică şi să şubrezească şi mai tare încrederea românilor în instituţiile statului. Ce drum spre viitor poate să fie acela în care spe­ranţele şi demnitatea oamenilor sunt un joc politicianist?

– Domnule Ovidiu Moş, vă întâlniţi zilnic cu cetăţenii Devei. Ce aşteaptă cetăţenii municipiului de la apropiatele alegeri locale?
-Aşteptările oamenilor sunt legitime şi vizează nevoia de dez­voltare a unui municipiu care are nevoie de o altă deschidere faţă de investiţiile din zonă şi de o abordare integrată a dimensiunilor care privesc creşterea calităţii vieţii. Fie că vorbim despre infrastructură, despre digitalizare sau despre sănătate, oamenii aşteaptă de la noi o abordare care să ţină cont de specificul locului şi de posibilităţile reale de creştere ale unui municipiu, care trebuie să devină un exemplu zonal în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, spre exemplu.
Oamenii îşi doresc locuri de parcare, faţade reabilitate, turism de calitate sau revitalizarea spaţiilor urbane, dar îşi doresc în primul rând să fie parte a unui mecanism administrativ cu o viziune nouă. Din discuţiile pe care le am zilnic cu cetăţenii Devei, pot să vă spun că vor o campanie constructivă, o con­fruntare de idei care să graviteze în jurul creşterii calităţii vieţii. În ceea ce mă priveşte pe mine, ca şi candidat la funcţia de primar, vă spun că mă interesează cu adevărat ideile care pot să dezvolte acest municipiu pentru anii care vor veni.

-Cum vedeţi campania electorală care se apropie, mai ales că din câte se vede, aceasta se va desfăşura cu prepon­de­renţă în mediul on-line?
-Este fără îndoială o provocare pentru echipele de campanie să găsească formula cea mai bună ca mesajul nostru să ajungă la cetăţeni. Va fi cel mai probabil o campanie atipică mai ales din punctul de vedere al întâlnirilor cu cetăţenii, pandemia im­pu­nând o serie de restricţii din acest punct de vedere. Dincolo însă de aceste aspecte, activitatea fiecăruia dintre noi este clară, cetăţenii putând să ne evalueze şi dincolo de campania electorală. Eu voi fi între oameni şi pentru oameni, aşa cum am procedat mereu de-a lungul carierei administrative.
Văd campania electorală din două mari perspective: una care depinde de bilanţul fiecărui candidat în parte şi vom merge cu siguranţă în faţa electoratului cu fruntea sus. Şi cealaltă, privitoare la modul în care înţelegem să ne îndeplinim obiectivele pe termen scurt, mediu şi lung. Am încredere în cetăţenii Devei că vor alege profesionalismul şi viziunea, valori care m-au însoţit de-a lungul carierei.

-Vă mulţumesc pentru interviul acordat.
-Şi eu vă mulţumesc. Numai bine.

One thought on “Interviu cu Ovidiu Moş, candidat PSD la funcţia de primar al municipiului Deva: Speranţele şi demnitatea oamenilor ar trebui tratate cu respect

  • Lasa combinatiile si bautura daca vrei sa fi coerent!
    Bei pana nu mai poti merge si dupa aia vine Berbeceanu sa te duca acasa!
    Ai zero respect fata de femei!
    Ce dracu mai vrei si tu? Viziune la un pahar de vin?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura