Fara bascalie

Intelectualitate locală sau mediocritate (I)

Una dintre definiţiile utilizate des de adversarii democraţiei este cea conform căreia democraţia nu este altceva, decât dictatura mediocrităţii. Cu alte cuvinte, majoritatea decide, iar majoritatea este la nivel mediocru, conform curbei lui Gauss, nu-i aşa? Da, poate fi şi aşa. Dar poate fi şi altfel. Să vedem cum, cu trimitere directă spre ceea ce se întâmplă pe plan local.
Suita de evenimente culturale din ultima perioadă, în arealul ocupat de cele două oraşe, Deva şi Hunedoara, poate fi de bun augur. Mă refer la festivalurile muzicale de la Hunedoara (Toamna muzicală… şi „MuziCastel”), concertele corale de o ţinută impecabilă ale dirijorului Gelu Onţanu-Crăciun, prestaţia unora dintre elevii Liceului de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă” şi nu în ultimul rând, deschiderea Teatrului de Artă din Deva.
Nota elevată o dau, la spectacolele de calitate, prezenţa vârfurilor şi plasarea auditoriului pe o poziţie onorabilă. Recunosc că am fost neplăcut surprins de lipsa de receptivitate a unora dintre invitaţi la festivitatea de inaugurare a Teatrului de Artă. Invitaţii gratuite (cum le place românilor), oferite, sunt convins, la întreaga capacitate a sălii. Totuşi, după numărul locurilor libere, oamenii nu au onorat evenimentul pe măsura aşteptărilor, ceea ce naşte un semn de întrebare referitor la calitatea intelighenţiei, mai ales la inaugurarea unui teatru după 22 de ani de absenţă din viaţa publică. Prin 1980, la concertele Filarmonicii din Cluj, susţinute în aceeaşi sală, nu găseai locuri. Mi-e teamă de ceea ce s-ar petrece acum, mai ales dacă s-ar vinde bilete şi nu s-ar distribui invitaţii gratis. Într-o scurtă discuţie cu dl. Ranin, regizor şi director artistic al teatrului devean, domnia-sa m-a întrebat unde este intelectualitatea zonei. Sunt, i-am răspuns, dar puţini şi dezbinaţi. Ultimii 20 de ani au dus la o şi mai mare „invizibilitate” a intelectualităţii locale.
Astăzi, la Galeriile de artă Forma din Deva, are loc un alt eveniment de semnalat – Salonul de iarnă al artelor plastice, lansarea volumului „Arhitectura religioasă a românilor transilvăneni în perioada interbelică”, al Dianei Raluca Jula, precum şi a revistelor „Forma” a Filialei Hunedoara a Uniunii Artiştilor Plastici şi „POLIticS & Media”, revistă de excelenţă profesională. Manifestarea marchează mai mult decât îi spune numele – o tentativă de a aduna la un loc cât mai mulţi din intelectualii zonei, dar şi pe cei care ar putea sprijini un demers de profesionalizare instituţională. Modul de promovare, bazat pe criterii politice, a distrus în bună parte credibilitatea unor instituţii, pentru că cei numiţi nu au tangenţă cu performanţa şi nu pot fi interlocutori credibili faţă de omologi ai lor „veritabili” din ţară sau străinătate. Or, o instituţie fără deschidere, al cărei şef nu înţelege tendinţele şi nu are viziune, este una condamnată la mediocritate.
Ori, la această oră, judeţul este mai degrabă un câmp experimental – ceea ce în esenţă nu este rău, depinde de direcţia în care ne îndreptăm. Continuarea, mâine…

4 comentarii la „Intelectualitate locală sau mediocritate (I)

 • Am asteptat cu nerabdare redeschiderea teatrului si am avut bucuria sa fiu prezent la primele piese jucate in noua casa.
  Spectacolele au fost la inaltime si mi-au umplut sufletul de bucuria redescoperirii artei teatrale in Deva.
  Mi-au revenit in memorie clipele copilariei in care trupa Teatrului de Estrada isi desfasura talentul artistic pe scena. Am trait extazul si agonia acestei institutii de cultura si incepand de acum, nu mai am niciun motiv sa invidiez marile orase.
  In acelasi timp impartasesc temerile dvs. cu privire la vanzarea biletelor in viitor.
  Daca directorul teatrului ar avea putina viziune, posibil sa avem parte de sali pline la Deva, chiar daca a inceput cu un discurs politic si pupincurist.
  Regret locurile neocupate de care s-ar fi bucurat atat de multi concetateni…

 • la cita dihonie este intre intelectuali de ce va mirati ca la inaugurarea teatrului a cam batut vintul? vestea care mi-a adus adiere de tristete a fost cea a disparitiei dintre noi a celei care a fost Rodica Tapalaga…nu am fost niciodata la un spectacol moca si pentru faptul ca vreau sa merg doar la ceea ce merita vazut din punctul meu de vedere si pe gustul meu si daca o cirpa ce poarta o anumita marca costa vreau sa platesc si pentru arta, adica renunt sa am o tinuta marca x pentru un bilet la teatru, dar sa vad teatru!!! in drumul ei spre lumina, poate Rodica Tapalaga va trimite Teatrului din Deva ceva talent!in localitatea unde sunt eu primarita ne-a trimis un formular prin care toti locuitorii suntem invitati sa dam un nume unei piete abia amenajata. stiind ca o importanta familie fondatoare a acestei localitati se chema RUSCA si alta RUSCONI eu am votat pentru RUSCA si cred ca stiti de ce! ce frumos era daca si edilul Devei se gindea la un astfel de botez al teatrului devean…

 • Nu stiu si nu vreau sa fiu la fel de dur cu acordarea unor calificative.Este mai nou o „vorba” ,DACA AI EXPERTIZA NECESARA, nu stiu daca am !
  Problemele sunt insa, mult mai profunde.
  Eu as pune in prim plan, lipsa informatiei.Eu ,unul nu am avut informatia necesara legata de acest eveniment(e drept ca am lipsit din localitate chiar in aceasta perioada). Nu a fost mediatizat de loc evenimentul, sau a fost , in alte medii pe care nu le frecventam. Bine ati spus ca s-a mediatizat mai mult prin intermediul partidelor politice, dar asta inseamna din nou ca ori partidele nu mai au public, ori nu au avut nevoiie de alt public decit cel vizat. E si acesta un aspect.
  Vedeti de aici poate vin si aprecierile pe care unii lideri vor sa le adune. Probabil calificativul pe care il acordati, nu le face cinste!!!
  Eu sunt insa convins, ca daca ,colectivul de profesionisti din teatrul devean , vrea sa performeze, o va face! Dar in acest domeniu , minunile nu se fac peste noapte si mai ales cind asteptarile sunt asa de mari(in timp in acest caz).
  In concluzie,medio…. mai mult sau mai putin, dar sunt ai nostri.
  Poate multe „valori” au debutat si din mediocritate ….

 • Daca nu treceam simbata prin fata teatrului, venind din parc, nici nu stiam ca s-a deschis. Foarte slaba partea de comunicare! Nu am vazut nici un afis prin oras.

  Ca principiu nu sint de acord cu alocarea de invitatii gratuite. Daca totusi se va mai intimpla, as prefera ca de invitatii sa baneficieze elevii de la scolile si liceele din Deva, nu clientii partidelor politice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura