Actualitate

Insula românească scufundată de comuniști. De ce a „înecat-o” Ceaușescu

Sunt 51 de ani de când insula românească Ada Kaleh a fost scufundată de către comuniști, aceasta fiind un paradis fiscal și totodată exotic. Insula era situată la aproximativ trei kilometri în aval de Orșova și a fost acoperită în totalitate de apele Dunării după ce fostul dictator Nicoale Ceaușescu a ordonat acest lucru pentru ca barajul Hidrocentralei Porțile de Fier I să ia ființă.

Și-au pierdut privilegiile
Inițial, insula era o cetate militară care de-a lungul timpului a avut diferite roluri și diferiți conducători. Această insulă a fost vreme de un secol subiectul unor dispute între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. Insula a fost construită de către habsburgi în secolul XVIII, iar în timp, ajunge să fie măcinată de vreme.
În momentul în care această insulă a fost scufundată, odată cu ea au dispărut vechile catacombe, tunelurile dar și o parte din ruine, pre­cum și casele care se ridicau semeț pe aceste ruine. Luate îm­pre­ună, acestea reușeau să redea insulei un aer romantic dar și mis­terios, fiind un loc preferat de către turiști.
Acest loc a reprezentat în trecut un punct de refugiu pentru contra­ban­diști, dar și pentru cei care erau dornici de aventură. Toate aceste lucruri au durat până când a luat naștere Tratatul de la Adrianopol. Acest loc reprezintă pentru mulți dintre noi care nu am putut păși pe acea insulă, unul plin de poveste, parcă făcând parte din vechile po­vestiri.
În anul 1923, insula Ada Kaleh a fost recunoscută drept teritoriu ro­mâ­nesc prin Tratatul de la Lausanne. Acela a fost și momentul când lo­cuitorii, aproximativ 600 de per­soane de origine turcă și-au pierdut privilegiile de a locui acolo, implicit și siguranța.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura