Actualitate

Inspectorul ANAF prins cu şpagă, trimis în judecată

03 Alexandru-Bogdan-CojocaruNatalia Bumbac

Ieri, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Alexandru-Bogdan Cojocaru (foto), inspector antifraudă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă 5 (ANAF – DRA 5) Deva, acuzat de luare de mită. Alături de acesta a mai fost trimis în instanţă, în stare de libertate, Ciprian Vasile Ciocan, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de complicitate la luare de mită. Dosarul urmează să fie judecat la Tribunalul Timiş.

Făcea presiuni pentru a primi mită
Conform comunicatului transmis de DNA, în perioada 2015 – 2016, cu ocazia unui control desfăşurat la o firmă din Arad, Alexandru-Bogdan Cojocaru, în calitate de inspector antifraudă, a pretins de la un om de afaceri, care are rolul de denunţător în dosar, foloase materiale, pe care urma să le primească disimulat, prin intermediul lui Ciprian Vasile Ciocan, în schimbul favorizării firmei respective. În acest context, Cojocaru nu a încheiat nici un act final de control ori inspecţie fiscală, mai mult, a întreprins acţiuni de tracasare a reprezentanţilor societăţii controlate. Mai exact, inspectorul le-a solicitat în mod repetat documente şi i-a invitat de mai multe ori la sediul ANAF – DRA 5 Deva. Cojocaru a mai organizat la firma respectivă verificări paralele, care nu aveau legătură cu controlul principal, finalizate prin aplicarea unor amenzi minore. Toate aceste acţiuni au avut scopul de a pune presiune şi a-i determina în cele din urmă pe reprezentanţii societăţii comerciale să accepte condiţiile impuse, respectiv de a accepta să dea cu titlu de mită anumite foloase materiale.

Consiliat să ocolească legea
Oamenii legii mai arată că, urmare a acestui comportament, în 2 iunie 2016, omul de afaceri i-a remis lui Ciprian Vasile Ciocan, în considerentul de mai sus, suma de 2.100 de lei. A doua zi, Cojocaru s-a prezentat la sediul firmei şi a returnat banii, lăsând să se înţeleagă că suma respectivă nu ar fi suficientă şi de aceea a restituit-o. În cursul zilei de 7 iunie 2016, omul de afaceri s-a întâlnit cu inspectorul antifraudă, ocazie cu care acesta din urmă i-a reproşat că nu l-a căutat mai repede, pentru că lucrurile ar fi putut fi rezolvate mai demult, dar că acestea se pot aranja şi în această fază, dar prin toamnă. În continuare, Cojocaru i-a oferit consultanţă denunţătorului în sensul că l-a învăţat să deschidă o firmă unde să transfere toate activele societăţii vizată de control, care ulterior urma să fie închisă. De asemenea, pentru a tergiversa rezultatul final al controlului, Cojocaru i-a mai spus omului de afaceri ca pe data de 9 iunie 2016, când acesta din urmă era invitat la sediul ANAF – DRA Deva, să prezinte mai puţine acte decât cele solicitate şi să facă o nouă cerere pentru a obţine o amânare a termenului de depunere a documentelor. Mai mult, inculpatul l-a asigurat pe denunţător că între timp el se va ocupa ca lucrurile să evolueze într-o manieră favorabilă, întrucât urmează să se schimbe şi conducerea, iar cu noul şef se înţelege mai bine.

Prins în flagrant
Nici de această dată, inspectorul antifraudă nu a fost mulţumit de suma de bani oferită de denunţător, lăsând să se înţeleagă că 10.000 de lei pe care a vrut să-i dea omului de afaceri sunt prea puţini. În plus, în cadrul întâlnirii avute, Alexandru – Bogdan Cojocaru a manifestat un comportament extrem de precaut, încercând chiar să-l percheziţioneze pe denunţător pentru a se convinge că nu are la el aparatură de înregistrare ambientală.  Inspectorul antifraudă Alexandru-Bogdan Cojocaru a fost prins în flagrant de către oamenii legii în timp ce-şi negocia şpaga.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura