ComunitateFlash

Inspectorii ITM, în luptă cu munca la negru

Sorina Popa

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a reuşit, în anul trecut, să depisteze 432 de persoane care lucrau la negru în judeţ.

S-ar putea spune că este un număr destul de mare, comparativ cu ce se întâmpla în anii precedenţi. Dar, dacă ne raportăm la cât se vehiculează că se ridică munca la negru în Hunedoara şi la campania de extirpare a acesteia, lansată în acest an de actualul guvern, numărul poate fi considerat mic. Totuşi, inspectorii de muncă hunedoreni se pot lăuda că au efectuat, în 2011, 2.376 de controale, aplicându-se amenzi în valoare de peste două milioane de lei.

Trei firme rău platnice
„Încercăm să recuperăm sumele ce ne revin din serviciile prestate către angajatori pe vremea când păstram carnetele de muncă ale salariaţilor la noi. Anul trecut, am predat 84.000 de carnete de muncă angajatorilor, restul neputând să le distribuim, din diferite motive, fie că firmele nu ne-au plătit comisioanele necesare, fie că s-au desfiinţat. În aceste condiţii, avem de recuperat 49.500 de lei din aceste comisioane. Trei unităţi, Hercules Lupeni, Atomis şi Clubul Jiul au să ne dea jumătate din această sumă pentru serviciile prestate. Recuperăm cu greu banii de la aceste societăţi”, a declarat Horea Raţiu, şeful ITM Hunedoara.

Se aşteaptă rezultatele anchetei de la ArcelorMittal
Întrebat cum s-a finalizat ancheta privind accidentul de muncă, soldat cu doi morţi, de pe platforma siderurgică de la ArcelorMittal Hunedoara, inspectorul şef al ITM a afirmat că în scurt timp, vor anunţa concluziile. Ancheta respectivă este tărăgănată de mai mult timp, existând suspiciuni că persoanele decedate nu erau angajate la firmele lor cu contract de muncă şi că, în acest caz, nu au fost asigurate condiţii normale de lucru, patronii de acolo făcând presiuni ca totul să se muşamalizeze. Horea Raţiu a dat asigurări, însă, că ancheta de la ArcelorMittal Hunedoara nu va fi muşamalizată.
Pe de altă parte, un lucru îmbucurător este, totuşi, că anul trecut, faţă de 2010, numărul accidentelor de muncă a scăzut de la  317, la 268 de accidente.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura