Inspectorii de muncă au reluat controalele la angajatorii din judeţ

03 santierNatalia Bumbac

În urma controalelor efectuate pe parcursul lunii noiembrie, la angajatorii din judeţ au curs amenzile aplicate de către inspectorii de la ITM Hunedoara. Verificările au vizat aspecte ce ţin de securitatea şi sănătatea în muncă şi relaţiile de muncă.

Angajaţi „la negru” pe un şantier din Hunedoara
În domeniul securităţii muncii s-au efectuat 299 de controale la 285 de angajatori. Au fost depistate 352 de deficienţe, fiind aplicate tot atâtea sancţiuni, dintre care şapte amenzi şi 345 de avertismente. Cuantumul amenzilor aplicate s-a ridicat la suma de 42.000 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi 152 de angajatori la care lucrau 4.324 de salariaţi. Şi la acest capitol inspectorii de muncă au descoperit nereguli, aplicând amenzi în valoare de 262.000 de lei, dintre care 210.000 de lei pentru persoanele care munceau „la negru”.
Şi în urma controalelor din luna decembrie au fost depistate nenumărate încălcări ale legislaţiei muncii de către un subantreprenor de la un şantier din municipiul Hunedoara de pe strada Chizid nr. 1, unde se reabilitează un complex de înmagazinare. Aici au fost depistate 10 persoane care munceau fără forme legale de mai mult timp. „Pe lângă aceste aspecte, s-a mai constatat că firma respectivă nu compensa în bani concediul de odihnă neefectuat (în cazul persoanelor care părăseau unitatea), că nu se respecta programul de muncă şi că nu plătea un spor de minimum 75 la sută pentru orele prestate suplimentar sau nu le acorda ore libere în compensare. Pentru aceste fapte, angajatorului i s-au aplicat trei avertismente şi i s-a făcut plângere penală pentru angajaţii fără forme legale, care a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara”, se arată în comunicatul ITM Hunedoara.

Anchetă în cazul muncitorului decedat
În plus, la ITM Hunedoara au fost raportate în luna noiembrie de către angajatori 35 de accidente de muncă, dintre care 21 în Valea Jiului şi 14 în restul judeţului. Numărul persoanelor accidentate în luna noiembrie a fost de 25, dintre care 24 cu incapacitate temporară de muncă şi un accidentat mortal. Potrivit inspectorului şef al ITM Hunedoara, Adrian Bozdog, accidentul mortal în urma căruia a decedat un bărbat s-a petrecut la Crişcior, la o întreprindere cu activitate în prelucrarea pietrei. „Cazul este în atenţia inspectorilor muncii, care au demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs tragedia. În cazul în care vor fi descoperite încălcări ale legislaţiei muncii, dosarul va fi transmis la Parchet”, a precizat inspectorul şef al ITM Hunedoara.

One thought on “Inspectorii de muncă au reluat controalele la angajatorii din judeţ

  • 9 decembrie 2015 la 15:08
    Legătură permanentă

    Lasati vrajeala, merge si cu zeciuiala ! In Deva nu prea aveti curaj sa controlati ?

    P.S. Mai nou, la 10000 lei amenda/om, trebuie sa le dai 3000. Bucuria lor !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.