Inspectorii de la Garda de Mediu dau vina pe directivele europene. Protest la Orăştie, din cauza mirosurilor de la fermele de porci

Sorina Popa

Strigător la cer! În urma protestului desfăşurat, ieri, în centrul municipiului Orăştie de oamenii care nu mai pot suporta mirosurile pestilenţiale care le inundă oraşul, reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara, prin purtătorul de cuvânt Daniel Iacob, susţin că „directivele europene nu interzic ca fermele de porci să-şi arunce dejecţiile direct pe câmp“. Nu ştim ce directive a citit Daniel Iacob, dar acele directive interzic împrăştierea dejecţiilor în orice cantitate şi mai ales pe terenuri din apropierea localităţilor.

Vor organiza referendum local
Asta, în condiţiile în care locuitorii din Simeria şi comunele învecinate, iar mai nou cei din Orăştie sunt disperaţi din cauza mirosurilor pestilenţiale care vin de la fermele de porci din Turdaş şi de la cea din Orăştie. Sunt în jur de 24.000 de animale la cele două ferme, iar ieri, zeci de persoane din Orăştie au protestat din acest motiv. Primarul din Orăştie, Ovidiu Bălan, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că oamenii sunt îndreptăţiţi să protesteze, deoarece mirosurile sunt insuportabile. „Am informat Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, dar şi Prefectura în legătură cu această problemă. Noi nu vrem ca fermele să se închidă, ci să respecte legile, să nu arunce dejecţiile pe câmp. Dacă nu se va rezolva, voi cere să se organizeze un referendum local pentru a nu mai permite fermelor să funcţioneze decât la o anumită distanţă de zona locuită”, a spus Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie. Locuitorii de aici nu mai pot deschide ferestrele din cauza mirosului greu care vine dinspre ferme.

Dau vina pe primărie
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara, Daniel Iacob, ferma de porci din Turdaş nu are autorizaţie integrată de mediu, motiv pentru care a fost amendată cu 30.000 de lei. Inspectorii de mediu nu au verificat însă dacă dejecţiile sunt aruncate pe câmp, aşa cum spun oamenii şi cum se explică de ce miroase urât în zonă. Inspectorii de mediu ştiu însă să dea vina pe primărie sau pe Direcţia Agricolă, fără să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi. „Nu suntem decât 13 persoane, nu putem acoperi tot judeţul“, a mai spus Daniel Iacob.
Ca atare, credem noi, protestul nu trebuia organizat în centrul Orăştiei, ci în faţa sediului Gărzii de Mediu din Deva, pentru că oameni de acolo nu-şi fac treaba, lăsând firme care nu sunt în regulă să funcţioneze mai departe. De pildă, în situaţia de faţă, inspectorii de mediu, pe lângă amenda aplicată celor de la ferma de porci din Turdaş, trebuiau să dea şi dispoziţie de încetare a activităţii, deoarece ferma respectivă nu are autorizaţie integrată de mediu, ca atare nici de funcţionare.
Contactat, prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că sunt probleme cu mirosurile care vin de la Deponeul Ecologic de la Băcia, cu Fabrica de făină proteică de la Băcia, şi cu fermele de porci de la Turdaş şi Orăştie. „Voi cere organelor competente rapoarte privind funcţionarea acestor investiţii. Nu putem să ne jucăm cu aşa ceva, vom lua măsuri fără milă. Cine nu respectă legea, nu poate funcţiona“, a spus prefectul judeţului.

2 comentarii la „Inspectorii de la Garda de Mediu dau vina pe directivele europene. Protest la Orăştie, din cauza mirosurilor de la fermele de porci

  • 10 octombrie 2018 la 10:09
    Legătură permanentă

    daniel iacob un politruc securist venit cu ceva ani in urma de la bucurest. atentie ardeleni !!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.