Actualitate

Înotătorul Avram Iancu susţine reducerea poluării pe Dunăre – „Ape mai curate, fără plastic”

Polisportivul Avram Iancu (foto), cunoscut pentru performanţele sale la înot în ape libere, susţine proiectele de reducere a poluării pe Dunăre, în acest sens el urmând să se alăture, vineri, profesorului german Andreas Fath, care a înotat pe fluviu până în România, pentru a atrage atenţia asupra impac­tului negativ pe care poluarea îl are asupra biodiversităţii mediului.

Fără costum de neopren
Iancu îl va însoţi pe înotătorul german pe un traseu de şase kilometri, de la Cernavodă la Şeimeni, după care cei doi vor participa la o acţiune organizată de o asociaţie de mediu pentru conştien­ti­zarea efectelor poluării apelor.
„Eu înot, întotdeauna, fără costum de neopren. Aşa că îmi doresc, atât pentru mine, cât şi pentru toţi copiii planetei, un mediu cât mai curat. Cunosc fluviul Dunărea şi cred că este nevoie de res­ponsabilitate pentru mediu şi pentru păstrarea apelor curate. De aceea, mă alătur, cu drag, proiectului CleanDanube şi omului de ştiinţă, profesorul şi atletul Andreas Fath. Sunt onorat că voi înota alături de el în România. Avem un obiec­tiv comun pentru că ne dorim ape mai curate şi fără plastic. Sperăm să conşti­entizăm oamenii asupra importanţei unui mediu curat”, a declarat Avram Iancu.
Potrivit acestuia, proiectul CleanDanube este susţinut de organizaţiile „Mai Mult Verde” şi „Cu apele curate”, care or­ganizează evenimente publice pentru a conştientiza oamenii şi autorităţile asupra păstrării unui nivel de poluare cât mai redus pe Dunăre.
Avram Iancu revine la înot în ape deschise după o perioadă de câteva săptămâni în care a fost nevoit să stea în repaus total deoarece a avut piciorul în gips din cauza unui accident casnic.
„Înotul alături de Andreas va constitui şi întoarcerea mea în ape deschise. Am în faţă un sezon plin de provocări”, a transmis bibliotecarul din Petroşani.
Avram Iancu a înotat, în anul 2017, tot fluviul Dunărea, fără costum de neo­pren, în 89 de zile, fiind primul om din lume care a reuşit o asemenea per­formanţă.
Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pen­tru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
Bibliotecarul din Petroşani a traver­sat înot Canalului Mânecii, în august 2016, iar în toamna lui 2018 a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.