Îngrijitori români de bătrâni în Austria, în situaţii abuzive

Adriana Năstase

Se pare că experienţele urâte, trăite chiar şi de hunedoreni în Austria la muncă, au determinat pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara să avertizeze persoanele care vor să câştige cinstit în străinătate.

Ideal ar fi să se informeze
„Urmare informaţiilor deţinute de către Inspecţia Muncii, rezultă existenţa unor situaţii de constrângere financiară sau a unui sistem abuziv faţă de cetăţenii români care optează, prin intermediul agenţiilor de plasare, să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în Austria. În acest context, pentru informarea cetăţenilor români care optează să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în străinătate, dorim să informăm pe cei interesaţi asupra unor aspecte legale. Pentru cetăţenii români care optează să lucreze ca îngrijitori de persoane vârstnice în străinătate este necesar ca înainte de plecarea din ţară, să se informeze cu privire la condiţiile de muncă oferite de agenţii de plasare români sau străini“, se arată într-un comunicat semnat de şeful ITM Hunedoara, Adrian Bozdog.

Contracte de organizare
„Este foarte important să se cunoască forma de angajare din statul de destinaţie, cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia acelui stat. Pe teritoriul statului austriac, îngrijitorii de persoane îşi desfăşoară activitatea în baza unor ”contracte de organizare“ încheiate cu agenţia intermediară, dar ca persoane fizice autorizate, ceea ce nu le conferă drepturile ce ar decurge dintr-un contract de muncă. O sursă de informare, cu precădere pentru condiţiile de muncă pe teritoriul statului austriac, este site-ul Ambasadei României în Republica Austria (viena.mae.ro), unde se regăsesc informaţii referitoare la reglementarea activităţii ca lucrător independent şi alte informaţii utile despre dreptul muncii în Austria, încetarea raportului de muncă, prevederi pentru părinţi şi copii, asigurarea de şomaj, legea generală privind asigurările sociale, taxe şi scutiri de taxe, legislaţia fiscală, reprezentarea lucrătorilor la întreprindere/instituţie.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă (www.itmhunedoara.ro) se regăsesc informaţii utile privind munca în străinătate prin intermediul agenţilor de plasare forţă de muncă”, a adaugă Adrian Bozdog, inspectorul şef al ITM Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.