Actualitate

Îngenuncherea siguranţei naţionale

02 volodia macovei (5)Volodia Macovei
Premierul Victor Ponta, împreună cu ortacii săi de la putere, pregăteşte o lovitură de graţie pentru siguranţa naţională a României: scoaterea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de sub controlul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi vârârea acestuia sub controlul politicienilor puterii.
Astfel, înfiorătorul proiect de lege pregătit de guvern prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier. Aşadar, Victor Ponta vrea să pună în mâna politicienilor un serviciu operativ de care depinde siguranţa naţională şi care nu ar trebui să fie controlat de puterea politică.
Debilul proiect modifică punctul 23 al literei f) de la articolul 4 din Legea 415/2002, privind organizarea şi funcţionarea CSAT, prin care se stipulează că CSAT aprobă structura organizatorică, efectivele şi regulamentele de funcţionare ale SRI, SIE şi SPP, astfel ca STS să fie scos din lege.
Să vedem cine sunt utilizatorii reţelelor de telecomunicaţii speciale: Parlamentul României, Preşedinţia României, Guvernul României, instituţiile care desfăşoară activităţi în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, administraţia publică centrală şi locală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, precum şi organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale şi al unor organisme neguvernamentale de interes naţional.
Aşadar, în primul rând, dacă intră sub controlul direct al premierului şi sub pălăria unui minister cu şefi numiţi politic, STS devine instrument pervers de control al celei mai importante puteri a statului: cea judecătorească. Cine îi poate opri pe demnitarii corupţi să folosească această pârghie de control pentru a spiona adversarii, instituţiile de control sau, mult mai grav, instanţele şi parchetele, în condiţiile în care şeful lor de partid îi numeşte pe şefii STS? În al doilea rând, cum să pui la îndemâna premierului, printr-un secretar de stat, accesul la linii de comunicaţie folosite, de exemplu, de SRI, SIE sau serviciile de informaţii militare? Defunctul Ceauşescu cred că e verde de invidie, chiar şi acolo unde e acum.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura