Comunitate

Începe cadastrarea gratuită la Turdaş

Magdalena Şerban

Printre beneficiarii din judeţul Hunedoara ai programului naţional de cadastrare gratuită, care vor primi documentele de proprietate fără să scoată bani din propriile buzunare se numără şi locuitorii comunei Turdaş. Aici au început demersurile pentru execuţia lucrărilor.
„Am semnat contractul de finanţare cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), precum şi cel de execuţie pentru lucrările de cadastrare gratuită. Sunt alocaţi 150.000 de lei pentru perioada 2017-2018. Noi ne-am mai apucat şi în prima etapă, dar ne-am oprit, reziliind colaborarea, deoarece termenul de atunci nu ne permitea să finalizăm în timp util şi riscam să pierdem finanţarea. Foarte mulţi oameni din comună au decedat, urmaşii lor nu au moştenirile trecute în acte, alţii au vândut fără documente, alţii au vândut fără intabulare şi situaţiile sunt multiple. Să nu mai vorbim de cei care au vândut, dar coordonatele locaţiei nu sunt bune. E greu să aduni toate hârtiile plus anexele pe care ne obligă să le facem. Mă întreb de ce nu s-au făcut astfel de lucruri cu mai mulţi ani în urmă, atunci când nu erau chiar atâtea incoerenţe adunate. Am estimat în jur la 3.000 de parcele pe care trebuie să le parcurgem. Vom începe cu localitatea Pricaz. Oricum, având autostrada care ne tranzitează şi calea ferată în zonă, foarte multe tarlale şi parcele sunt deja intabulate şi înscrise în cartea funciară, deci ne va fi puţin mai uşor decât în cazul altor administraţii publice. Comuna noastră a fost cooperativizată, deci şi acesta e un atu. Titlurile de proprietate s-au dat cam toate. Au mai rămas trei, dar nu le putem da decât după ce se fac aceste intabulări, fiind nevoie de intabularea unei întregi tarlale”, a spus Remi Bocşeri (foto), primarul din Turdaş.
De precizat că unităţile administrativ-teritoriale primesc în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, faţă de 135.000 de lei/UAT, cât erau alocaţi în 2016. Totodată, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu mai pierd fondurile alocate dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura