Incendiile de mirişti le dau deja bătăi de cap pompierilor

03 isu incendiu camp(1)

Loredana Goangă

În ultimele zile, pompierii hunedoreni au avut de-a face cu peste 10 incendii de mirişti, care au afectat zeci de hectare de teren.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, căpitanul Anemona Doda, în ultima săptămână, pompierii Detaşamentelor Deva, Hunedoara şi Orăştie, dar şi cei ai Gărzilor de intervenţie Râu de Mori, Baru şi Ilia au intervenit pentru stingerea a 11 incendii de vegetaţie uscată. În total, acestea au afectat 34 de hectare de teren de pe raza localităţilor Cozia, Brănişca, Silvaşu de Sus, Bacea, Săcămaş, Săliştioara, Orăştie, Sălaşu de Sus, Sântămăria Orlea şi Hunedoara.
Dacă în unele cazuri, intervenţia a fost una uşoară, în altele, intervenţia pompierilor a fost îngreunată de lipsa surselor de apă, terenul accidentat, dar şi accesul dificil la zonele afectate de incendii. Conform aceleiaşi surse, cauza cea mai probabilă de producere a arderilor de vegetaţie uscată este utilizarea focului deschis în spaţii deschise, adică oamenii încearcă să îşi ardă miriştile şi deseori nu reuşesc să stăpânească focul, iar acesta se extinde şi scapă de sub control.
Din cauza unei ierni sărace în precipitaţii şi cu temperaturi mai mari decât este normal, incendiile de vegetaţie sunt favorizate. În acest sens, pompierii avertizează că arderea resturilor vegetale se face numai după ce este obţinut permisul de lucru cu foc de la primărie, iar zona a fost delimitată şi asigurată cu mijloace de intervenţie în situaţia scăpării de sub control a focului, adică stingătoare, găleţi cu apă şi mături de nuiele. (L. Goangă)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare