Inaugurare la Sântãmãria-Orlea

7 octombrie 2011 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Magdalena Şerban

Ieri, comuna Sântămăria-Orlea a fost gazda mai multor oficialităţi locale şi judeţene, venite să participe la festivitatea de inaugurare a  unei porţiuni de 8 km din DJ 668 Bucium Orlea – Gânţaga, complet modernizat, precum şi a noii construcţii a mult aşteptatului pod peste râul Strei, din satul Balomir.

O investiţie cu greutate
La baza procesului de modernizare, a stat o finanţare europeană obţinută prin Programul Operaţional Regional, cu o valoare iniţială de proiect de 11 milioane lei şi o valoare licitată de 7,5 milioane de lei. Lucrările au fost începute în anul 2009, iar toamna aceasta a adus finalizarea lor. Actualul pod măsoară 42 m lungime şi are o lăţime de 7,8 m, plus trotuarele, comparativ cu vechea construcţie, care avea o lăţime de doar 4 m, neîncadrându-se în standardele unui drum judeţean. Constructorul garantează 100 de ani pentru pod şi cel puţin şapte ani pentru drum. De menţionat că DJ 668 este primul proiect cu finanţare europeană finalizat în judeţul Hunedoara şi cifrează 35 de km lungime, (DN7 – Turmaş-Tămăşasa-Dâncu- Mare-Valea Sângeorgiului-Călan -Strei-Sângeorgiu-Bretea Română- Gânţaga-Covragiu-Berc-Bucium-Orlea-Balomir-DN66), opt podeţe din materiale prefabricate, nouă podeţe tubulare şi 22 de podeţe laterale. Totodată, separat de această finanţare europeană, s-a realizat, din bugetul CJ Hunedoara, o lucrare amplă la trecerea de cale ferată de la Subcetate, în valoare de 130.000 de lei, ce a însemnat schimbarea traverselor, reglarea sistemelor de avertizare, precum şi a sistemelor care delimitează gabaritul podului.
“Este o zi foarte importantă pentru comuna Sântămăria-Orlea, însă la fel de importantă şi pentru localităţile vecine, precum şi pentru toţi cei care vor traversa acest pod şi vor parcurge drumul. Din 1996, de când am fost ales întâia oară în funcţia de primar, mi-am făcut mai multe planuri. Unul dintre ele a fost modernizarea acestui drum şi în special a  podului, pentru că în urmă cu opt ani, o viitură a făcut ravagii, iar vechiul pod a avut mult de suferit, fiind foarte afectat. Aproape o lună de zile, am avut multe necazuri pe capul meu şi a trebuit să apelez la diferite forme de ajutor, ca să pot face posibilă trecerea în această zonă. Au urmat proiectele, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, parafând aceste lucrări ce au venit ca o mană cerească pentru comunitate”, a precizat, în discursul său, Victor Ioan Filip, primarul comunei Sântămăria-Orlea.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Arinescu L spune:

    buna treaba, facuta tot de directia drumurilor judetene falimentare, ca ei au castigat licitatiile pe bani europeni la molot si de efort si entuziasm au falimentat subit.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 7.10.2011

Vasile Ioan Comşa, afacerist din Petroşani Pentru că, fiind condamnat în 2009 la 10 ani de închisoare, după ce a...

Bulina albă, 7.10.2011

Bogdan Juratoni, pugilist devean Pentru că a reuşit să-şi asigure un loc pe podiumul Campionatului Mondial de la Baku, trecând...

Şampania în pahare de plastic şi fasolea cu ciolan

Nu ştiu câţi îşi mai amintesc confruntarea finală pentru Primăria generală a Capitalei din 1996. Se „băteau” Victor Ciorbea şi...

Închide