ActualitatePolitica si administratie

În vremuri de criză e nevoie de solidaritate

De la întâi ianuarie 2023 toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5 %, pentru că PSD și-a impus viziunea și soluțiile.

PSD a convins partenerii de guvernare că fiecare categorie socială poate fi sprijinită, însă, nu la fel, ci diferit în funcție de gradul de vulnerabilitate. Cei cu venituri mici, care au mai multă nevoie vor primi mai mult sprijin, pentru că așa este normal, așa este echitabil.

Pentru PSD nu a fost vreodată vorba de cifre, de procente, ci de viața oamenilor! Și despre echitatea socială care impune ca susținerea din partea statului să meargă în proporție mai mare la cei din categoriile vulnerabile și anume atât către persoanele active – salariații cu salariul minim – prin creșterea salariului minim la 3000 de lei (din care 200 de lei sunt scutiți de taxe), cât și la cei care un muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici sau medii.

În plus, PSD continuă să încurajeze sectorul construcțiilor să se dezvolte și de aceea va crește salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent.

Măsurile care vor fi luate de la 1 Ianuarie 2023:

– Toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%.

– Se continuă acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei, în două tranșe pe parcursul anului 2023, astfel:

  • 1000 de lei pentru pensionarii cu pensii până în 1.500 de lei;
  • 800 de lei pentru pensionarii cu pensii până în 2.000 de lei;
  • 600 de lei pentru pensionarii cu pensii până în 3.000 de lei.

– Persoanele cu venituri de până la 1700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

– De asemenea, se va acorda un sprijin de 1400 de lei în două tranșe semestriale ca ajutor pentru energie pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei.

– De la 1 ianuarie alocațiile vor fi indexate cu rate inflației.

– Salariul minim va fi majorat la 3000 de lei, dintre care 200 de lei sunt scutiți de taxe – pentru a veni atât în sprijinul salariaților, cât și al angajatorilor.

– Totodată s-a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

– Actualizarea cu rata inflației a indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (o creștere de aproximativ 30 la sută).

Până la intrarea la guvernare a PSD, în 2021, Coaliția de Dreapta nu a mărit cu niciun leu veniturile românilor și a luat tot felul de măsuri controversate: ne-au ținut închiși în case în timp ce ei beau și fumau prin birouri, ne-au umilit părinții pe la ușile spitalelor fără acces la tratament și au cumpărat vaccinuri de 1 miliard de euro cât pentru 10 populații, în timp ce pentru oameni nu erau bani.

Acum, mai ales în această perioadă de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie ținut cont și de principiul solidarității care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult.

Modelul propus de PSD pentru creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor este echitabil și nu contravine Constituției deoarece majorarea punctului de pensie se realizează în procent egal pentru toți pensionarii.

 

Ilie Toma,

deputat PSD Hunedoara

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura