În urma furtunii de duminică, o constatare stupefiantă. Zeci de panouri publicitare din Deva sunt amplasate ilegal!

18 septembrie 2017 | 4 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Exif_JPEG_420

Natalia Bumbac

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru a stabili împrejurările în care a fost rănită femeia de 63 de ani, în parcarea unui hipermarket din Deva, în timpul furtunii de duminică. Victima a fost lovită de un panou publicitar doborât de vântul puternic, fiindu-i distrusă şi maşina.

„S-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală şi distrugere, ambele din culpă. Victima are termen în care poate să-şi susţină prin plângerea prealabilă procedurală dosarul penal. Noi am întocmit dosarul penal din oficiu, ca urmare a sesizării prin 112, am făcut cercetările la faţa locului, urmând a se stabili cine şi în ce măsură se face vinovat pentru cele două infracţiuni”, a explicat comisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Panouri legate cu sfoară
Panoul publicitar din parcarea hipermarketului nu este singurul care ar fi putut produce victime în Deva, în timpul unei vijelii. Această „şansă” o au alte zeci de astfel de dispozitive amplasate pe străzile municipiului, care stau să cadă. Furtuna de duminică le-a şubrezit şi mai tare. Din unele curg piesele, iar altele sunt legate cu sfoară, într-o totală improvizaţie iresponsabilă. Ca să nu mai spunem că multe dintre ele obturează vizibilitatea şoferilor în trafic sau a pietonilor. Pe adresa redacţiei au ajuns numeroase sesizări din partea oamenilor care au reclamat cazuri de dispozitive publicitare suprapuse pe partea carosabilă, de care şi-au lovit dubiţele, situaţii relatate în publicaţia noastră. Doar că, de ani de zile, nimeni nu a mişcat nimic, „moştenirea” publicitară fiind transmisă de la o administraţie a urbei la alta. Mai mult de atât, „răsadul” de panouri s-a înmulţit în timp, majoritatea lor fiind montate pe spaţii verzi. Doar pe o porţiune de circa 500 de metri, între clădirea IPH şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, a Bulevardului 22 Decembrie, „înfloresc” în jur de 12 suporturi de reclamă, majoritatea lor fiind degradate.

Exif_JPEG_420

„Doar închiriază terenul închiriat”
În încercarea de a afla în administrarea cui se află aceste panouri, am contactat un reprezentant al firmei Generals din Deva, despre care ştiam că are în concesiune terenurile pe care au fost construite. Însă, acesta s-a derobat de responsabilitatea întreţinerii lor. A arătat că are doar un contract cu Primăria Deva pentru închirierea terenurilor, pe care le închiriază, la rândul său, firmelor mari de publicitate (!?), respectiv proprietarilor de panouri. De parcă nu ar fi putut primăria să le închirieze direct firmelor de publicitate. Dar asta este altă discuţie.

„Vor fi înlăturate”
Un punct de vedere despre această problemă din partea Primăriei Deva l-am primit de la arhitectul şef al municipiului, Maria Angela Kalauz, care a arătat că autorităţile sunt la un pas de a clarifica situaţia dispozitivelor amplasate ilegal. Potrivit arhitectului şef al Devei, în 29 iunie 2017, Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor publicitare a fost completată cu un articol în care autorităţilor li s-a dat un termen de 90 de zile să identifice dispozitivele de reclamă care nu îndeplinesc condiţiile legale. Apoi, să notifice proprietarii, care, de la data la care au primit notificarea, aveau termen de 30 de zile să le înlăture. În cazul panourilor din Deva, proprietarii au fost notificaţi în 3 august.
Arhitectul şef a mai arătat că, doar pe Bulevardul 22 Decembrie au fost identificate 16 panouri, aparţinând firmelor Euromedia şi DVBK, care nu îndeplinesc cerinţele legale: sunt amplasate pe zona verde, acoperă semafoarele sau sunt montate între benzile de circulaţie, ceea ce este interzis. Angela Kalauz a mai precizat că ieri au fost înlăturate o serie de panouri de pe Calea Zarandului, urmând să fie demontate şi cele de pe 22 Decembrie.
Cum au apărut aceste construcţii publicitare în Deva, precum ciupercile după ploaie, construcţii care, cel puţin din punct de vedere al circulaţiei rutiere, nu au fost montate regulamentar, este o nebuloasă şi n-am reuşit să aflăm un răspuns exact. Arhiva Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ ar putea să ne ajute să aflăm adevărul, pe care, după cât ne-am dat seama, unii vor să-l aducă la lumină.

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. doru spune:

  STUPEFIANT!!!!am cazut in cuur de uimire. poate daca va da cu bomba atomica in cap o sa descoperiti si alte ilegalitati………………………..

 2. din intersectiile din Deva spune:

  Sa dispara din intersectii panourile publicitare

 3. Deva spune:

  E timpul sa dispara toate panourile publicitare mari din toate intersectiile din Deva.Se poate lasa cu dosar penal…impiedica vizibilitatea pietoni si traficului, risc de accidente si daca mai vine o furtuna pot rani sau omori pe cine ….aveti timp de 1 saptamana sa le inlaturati…nu se poate asa ceva , e o bataie de joc pt Deveni.
  Vezi panoul imens din intersectia liceului AUTO DEVA,CHIAR UN SOFER MI -a zis ce mult ii deranjeaza si obstructioneaza panourile din intersectiile din Deva amplasate de primaria Deva.Nu se vede culoare semaforului de multe ori si nici nu vezi masinile din anumite unghiuri ale intesectiilor. E risc maxim si penibil si nu cred ca vreun primar constient le va lasa acolo!

 4. Deva spune:

  Am incredere in Ovidiu Mos si Razvan Maris ca vor lua atitudine si ca sunt cu capul pe umeri trebuind sa ia atitudine in situatia aceasta.In plus cubul rotativ cu reclame de langa statuia lui Decebal arata nasol.intrebati cetatenii orasului…luati-l de acolo.intrebati arhitectul orasului.Nu ne intereseaza banii care intra in conturile primariei prin reclame , ne intereseaza ca Deva sa fie frumoasa ca arhitectura si cetatenii ei sa se deplaseze in siguranta prin intersectii .multumesc

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Amendat pentru surplus de lemne

Jandarmii hunedoreni au amendat un şofer care transporta material lemnos cu 3.000 de lei, pentru că depăşise cantitatea înscrisă în...

Accident cu trei victime în intersecţia de la Sântuhalm

Ieri, la intersecţia DN 7 Deva – Simeria cu drumul judeţean care face legătura cu municipiul Hunedoara, în zona localităţii...

Prins la volan băut şi fără permis

Doi tineri din municipiul Vulcan sunt cercetaţi penal după ce au fost prinşi la volan, pe drumurile din localitate, fără...

Închide