În prag de sărbători, o nouă carte publicată de Miron Ţic. Colinde de pe Valea Mureşului – Comuna Ilia

9 decembrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

miron ticOana Mihnea

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, care se apropie cu paşi repezi, cunoscutul scriitor de pe Valea Mureşului, Miron Ţic (foto), a publicat o carte cu colinde specifice fiecărui sat al comunei Ilia, dar şi un strop din istoricul acestora.

Pun în valoare obiceiurile strămoşeşti
Adunate cu grijă în filele cărţii, colindele din această zonă au ceva din specificul unor basme. Valea Mureşului şi comuna Ilia, cu satele Bacea, Bretea Mureşană, Brâznic, Săcămaş, Cuieş, Sârbi, Valea Lungă, dar şi Ilia, reuşesc să pună pună în valoare obiceiurile strămoşeşti în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, aflat în acest an la cea de-a X-a ediţie. Pentru fiecare dintre aceste sate, Miron Ţic a strâns câte 10 colinde şi le-a aşternut pe hârtie în dulcele glas al localnicilor, care le-au păstrat cu sfinţenie de-a lungul vremii. Pe aceste meleaguri, bucuria Crăciunului înseamnă bătaia tobelor şi cetele de dubaşi care însufleţesc uliţele.

Câteva repere biografice
Scriitorul Miron Ţic s-a născut în localitatea Ilia, localitate unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii şi unde trăieşte şi în prezent. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Alba-Hunedoara şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România-Filiala Deva. Este autor a 21 de volume, din care 11 de poezie, şase de proză, trei de critică literară şi unul de teatru. De asemenea, a mai publicat pe plan judeţean şi naţional 15 culegeri şi antologii literare de poezie, proză şi critică literară. Este colaborator la mai multe reviste literare şi deţine o serie de diplome de excelenţă şi premii literare atât la nivel judeţean, cât şi naţional. Este Cetăţean de Onoare al localităţilor Brănişca şi Ilia.
În luna mai a acestui an, odată cu împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani, scriitorul hunedorean a fost sărbătorit la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu“ Deva, printr-o manifestare specială, cu prilejul căreia a fost lansată biografia literară a acestuia.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Trei noi judecători la Tribunalul Hunedoara

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri, 9 decembrie, mai multe decrete cu privire la eliberarea din funcţie şi numirea...

„Cupa Moş Crăciun” la şah

Ultima competiţie oficială din acest an pentru şahiştii de la CSM Jiul se va desfăşura în perioada 16 - 19...

Hercules îşi completează lotul

Vicecampioana de toamnă a Ligii a IV-a Hunedoara, la fotbal, Hercules Lupeni, îşi face deja planurile pentru returul care va...

Închide