În loc să aducă banii pentru calamități, prefectul se laudă că bea cafele pe la ministere

Prefectul județului Hunedoara „lovește” din nou! Aflat la București, în loc să anunțe obținerea de fonduri pentru efectuarea lucrărilor necesare refacerii infrastructurii rutiere afectată de calamitățile din această primăvară, Călin Petru Marian se laudă pe Facebook că a băut o cafea cu un secretar de stat. Nimic despre banii atât de necesari (este vorba de peste 5 milioane de lei!), doar discuții și iar discuții despre proiecte cu care nu are nici o legătură.
Având în vedere gravitatea pagubelor în­registrate în urma calamităților produse în urmă cu câteva săptămâni, ne-am fi așteptat ca reprezentantul Guvernului să anunțe că a obținut acordul pentru alocare banilor ne­ce­sari refacerii infrastructurii rutiere. Aștep­tările noastre au fost înșelate din nou! De fapt, Călin Petru Marian nu s-a dus cu treabă în București ci, mai degrabă s-a aflat în treabă. Fotografia cu care se laudă este grăi­toare și face cât o mie de cuvinte: relaxat, la cafeluță, vorbind despre nimic.

Iar se laudă cu munca altora
„Am discutat despre proiectele pe care ad­ministrațiile locale din județ le-au contractat, despre următoarele proiecte care vor fi accesate, precum și despre Programul Tran­ziție Justă, care prevede un buget consi­de­rabil pentru județul nostru și pe care l-am promovat intens în ultimul an de zile”, ne asigură prefectul de la înălțimea mesei pe care stau cafelele guverna­men­tale.
Programul Operațional Tranziție Justă (PTJ) a fost lansat la mijlocul lunii decembrie 2022. Acest program acordă sprijin din partea Fondului pentru o tranziție justă în cadrul obiec­tivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică pentru re­giunile Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș, Prahova și Galați”, cu un buget de aproximativ 2,53 miliarde de euro. Prin acest mecanism de finanțare, județul Hunedoara va beneficia de 525 milioane de euro.
După cum a informat Consiliul Județean Hunedoara, această alocare este meritul grupului de lucru constituit pentru elaborarea Planului Teritorial pentru Tranziție Justă (PTTJ) din care au făcut parte reprezentanții tuturor unităților administrativ teritoriale, ai mediului de afaceri, ai mediului universitar și or­ganizații neguvernamentale. Planul Teri­to­rial pentru Tranziție Justă a fost elaborat de că­tre Consiliul Județean Hunedoara și poate fi consultat aici: https://www.cjhunedoara.ro/ index.php/9-uncategorised/670-cjh-pttj.

Aflatul în treabă, ca metodă de lucru
Și totuși, prefectul liberal „ne anunță” că a vorbit cu secretarul de stat Ovidiu Cîmpean despre Tranziția Justă, program pe care „l-a promovat intens”. Cum a măsurat domnul prefect intensitatea cu care „a promovat” un proiect la care contribuția sa este ZERO?
Este regretabil că acest program european este exploatat public pentru a obține capital de imagine, context în care prefectul ar trebui să explice în mod onest față de hunedoreni care a fost contribuția sa personală sau a Instituției Prefectului – Județul Hunedoara în elaborarea PTTJ?
Domnule prefect, Legea în baza căreia vă desfășurați activitatea vă oferă suficiente atribuții pe care, onorându-le cu respon­sa­bi­li­tate, vă puteți justifica în fața „aparatului din perete”, pe care îl utilizați pentru a vă încasa venitul lunar. (A.N.)