În judeţ a fost interzisă igienizarea terenurilor cu foc deschis. Pagube mari şi o victimă umană în incendiile din ultimele zile

12 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Mircea Crivăţ

Incendiile de vegetaţie au dat de furcă în continuare pompierilor militari din judeţul Hunedoara, după ce doar vineri s-au înregistrat 19 asemenea incendii.

Peste 200 de hectare de teren, dintre care 139 sunt litieră de pădure, au fost afectate în cele 19 incendii, peste 200 de pompieri, lucrători silvici, membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari cu maşini de teren ai Travel Raid Orăştie au intervenit la stingerea acestora.
De precizat că intervenţia terestră a fost susţinută şi de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, pentru stingerea unui incendiu de litieră produs în pădurea aparţinând localităţii Luncani. Sâmbătă, când s-au înregistrat alte 10 incendii de vegetaţie şi fond forestier în judeţ, elicopterul IGAv a efectuat cinci şi respectiv patru transporturi de apă la Luncani şi Cernişoara-Florese.
Incendiile de litieră de pădure şi vegetaţie uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor. Până acum, un bărbat de 67 de ani şi o femeie de 54 de ani, din Sibişel, s-au ales cu dosare penale pentru distrugere prin incendiere din culpă.
Din păcate, în aceste incendii s-a înregistrat şi un deces. Este vorba de o femeie de 67 de ani, din localitatea Barza, comuna Crişcior. Ea a fost găsită de pompierii militari din Brad, chemaţi să intervină la stingerea incendiului de vegetaţie şi litieră de pădure, în zona afectată de foc, decedată şi parţial arsă de flăcări. Se presupune că femeia a dat foc vegetaţiei uscate, vrând să-şi cureţe terenul respectiv, dar n-a mai reuşit să fugă din calea flăcărilor. A murit din cauza intoxicării cu fum, focul extinzându-se pe trei hectare de teren.
Pentru a întrerupe şirul de incendii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a interzis igienizarea terenurilor cu ajutorul focului deschis. Conform hotărârii CJSU Hunedoara, e interzisă arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale pe raza judeţului Hunedoara, indiferent de forma de proprietate a terenului.
”Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara au adoptat (…) în unanimitate, o hotărâre privind măsurile de reducere a riscului de incendiu la fondul forestier. Pentru igienizarea terenurilor prin intermediul focului deschis, primarii, persoanele împuternicite în acest scop de către primari, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul I.S.U. Hunedoara vor aplica persoanelor fizice sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei, iar persoanelor juridice amenzi de până la 5.000 de lei”, a informat ISU Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 13.04.2020

Ionatan Ovidiu Balaci, tânăr de 19 ani, din Orăştie Pentru că a fost arestat preventiv sub acuzaţia de furt calificat,...

Bulina albă, 13.04.2020

Cosmin Gîrleanu, boxer de la CS Hunedoara Pentru gestul umanitar de a-şi scoate la licitaţie medalia, tricoul şi mănuşile de...

Gura lumii, 13.04.2020

Pe la o instituţie financiară dintr-o zonă cu mulţi ortaci se întâmplă lucruri misterioase după ce, zic gurile rele, ar...

Închide