Comunitate

În comuna Zam, prioritară este infrastructura

04 Gheorghe Sicre4985

Nicolle Ebner

Cu un buget de aproximativ 2,8 milioane de lei (în 2009), din care peste 30 la sută, pe an, „se duc” pe salariile dascălilor din şcolile comunei Zam, nici un edil şef n-ar putea realiza prea multe. Însă, primarul Gheorghe Sicre (foto) şi-a stabilit o strategie pe termen lung, astfel încât să ducă la bun sfârşit măcar proiectele prioritare pentru comunitate.

Plus de calitate vieţii locuitorilor
Cea mai importantă realizare de până acum, după cum spune primarul Gheorghe Sicre, este construirea podului peste Mureş, investiţie finalizată în 2006 şi de care beneficiază peste 600 de familii din localităţile Zam, Sălciva şi Pojoga. Până atunci, ca să ajungă în centrul de comună, sătenii treceau Mureşul cu brodul, uneori punându-şi viaţa în pericol, înfruntând capriciile apei. „Am reuşit să conving consiliul judeţean de importanţa acestei investiţii pentru comunitatea locală şi, la acea vreme, am primit de la bugetul judeţean o finanţare de peste două milioane de euro”, spune primarul comunei Zam. Acum, în al doilea mandat, primul gospodar al comunei şi-a propus să aducă  un plus de calitate vieţii locuitorilor. Aşa că s-a apucat, mai cu bani de la bugetul local, mai cu sprijin de la consiliul judeţean, să modernizeze drumurile comunale care străbat principalele patru, din cele 13 sate ale comunei: Zam, Pojoga, Sălciva şi Almaş Sălişte. „Lucrările nu sunt finalizate. Mai avem de făcut porţiuni semnificative din drumuri, pentru că suntem condiţionaţi de bani, dar modernizarea drumurilor este una dintre priorităţile mele, aşa că trebuie să le termin”, mai spune primarul Gheorghe Sicre. Important este că s-a îmbunătăţit imaginea centrului comunei, care a fost asfaltat pe un tronson de 400 de metri, iar covorul asfaltic a fost refăcut pe o porţiune de 500 de metri.

În aşteptarea verdictului
Şi pentru că nu poţi cere funcţionarilor să presteze servicii de calitate către locuitorii comunei, dacă nu le oferi şi condiţii de lucru pe măsură, administraţia locală a cheltuit 400.000 lei pentru reparaţii capitale la Primăria Zam. Profitând de perioada 2007-2008, când „economia României duduia”, edilul şef al comunei a obţinut bani de la bugetul de stat, pentru repararea şi modernizarea tuturor şcolilor, astfel încât, din punct de vedere al condiţiilor optime privind desfăşurarea actului de educaţie, primarul s-a luat de-o grijă, cel puţin pentru câţiva ani. Însă, „copilul de suflet” al primarului Gheorghe Sicre este proiectul depus în toamna anului trecut, pe măsura 3.2.2., pentru   introducerea reţelei de apă şi canalizare în localităţile Zam, Sălciva şi Pojoga,  proiect în care intră, la pachet, şi înfiinţarea unui serviciu „after school” şi modernizarea căminului cultural din Zam. „Valoarea proiectului este de 450.000 euro şi aşteptăm cu sufletul la gură verdictul comisiei de evaluare din luna februarie. Cu 64 de puncte, intrăm în rândul proiectelor eligibile pentru finanţare externă, dar nu spunem hop, până nu primim răspunsul oficial”, declară primarul comunei Zam.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura