Comunitate

În anul lui Iancu, statuie la loc de cinste în municipiul Brad pentru Crăișorul Moților

Magdalena Șerban

În toamna anului 2016, Avram Iancu era declarat oficial drept „Erou al Națiunii Române”, iar anul trecut, Parlamentul României a adoptat o lege prin care instituia 2024 ca „Anul Avram Iancu”.
În acest context, recent, la Brad a avut loc ceremonia de dezvelire a sta­tuii din bronz a marelui simbol național, reali­zată în baza unui acord de asociere între Consiliul Județean Hunedoara și mu­ni­cipiul Brad. Momentul solemn a primit salutul Nataliei Intotero – mi­nis­trul Fa­miliei, Tineretului şi Egalității de Șanse, a președintelui CJ Hune­doara – Laurențiu Nistor, a prefectului județului, Doris Visirin, fiind prezenți parla­men­tari și o serie de repre­zentanți ai auto­rităților pu­blice locale și județene.

Luptător, cu arma legii
„Aici, la Brad, într-o piață care va avea numele Avram Iancu, într-o intersecție a două drumuri foarte importante – drumul care leagă Bradul, capitala Țării Zarandului, de Țara Moților și drumul ce leagă Bucureștiul de Ves­tul Europei, ca o bornă între aceste drumuri este amplasată statuia lui Avram Iancu, o statuie în bronz, pe un bloc de granit. De-a lungul timpului, Avram Iancu a fost zugrăvit în bi­serici, a fost pictat în tablouri, a fost cuprins în cântecele și doinele moților, a fost scris în cărți, dar cel mai important este să-l avem pe Avram Iancu în sufletele noastre. Bunul Dumnezeu nu lasă locuri libere în istorie. La 5 mai 1821, undeva pe Planetă, se stingea din viață Napoleon, un erou al francezilor, un tânăr care la doar 24 de ani conducea luptele de la Paris pentru ca Franța să devină republică. La 3 ani după ce se stingea Napoleon, se năștea la Vidra, Avram Iancu, care la doar 24 de ani a condus destinele luptătorilor în timpul Revoluției de la 1848. Dacă facem o analiză a istoriei acestor locuri, acum 240 de ani, în no­iembrie 1785, pe aceste locuri se desfășura Răs­coala lui Horea, Cloșca și Crișan. La 63 de ani se des­fășura pe aceste locuri Revoluția de la 1848. (…) Cât de multe lucruri se întâmplă în istorie în 100 de ani! ceea ce reprezintă doar o clipă. Mulți se întreabă de ce am avea nevoie de statui. Pentru că un lucru cert în viața noastră e tre­cutul. Prezentul e efemer, iar viitorul e incert. Atunci când ne construim pre­zentul și gândim viitorul trebuie să avem o piatră de temelie care să fie istoria acestor locuri și modelele acestor locuri. Avem astăzi, aici, la Brad”, a subliniat în alocuțiunea sa primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Îl vrea la loc de cinste, în Congresul american
Edilul a venit cu o propunere, astfel în­cât ecoul marelui erou să fie unul pe măsura înălțimii sale istorice. ,,În Con­gresul american există statuia lui Lajos Kossuth, conducătorul Revoluției Unga­re de la 1848, dar lângă el ar trebui să fie și statuia lui Avram Iancu. De aceea pro­pun să facem toate demersurile diplo­matice posibile pentru ca o statuie a lui Avram Iancu să fie depusă în Congresul american, ca semn de echilibru și de democrație în lume. (…) Să fim lumină pentru viitorul acestor locuri. Să ne bu­cu­răm de vremuri de pace! Fie să trăiască în veci națiunea fericită”, a mai transmis Florin Cazacu. Reamintim că acordul de asociere dintre municipalita­tea bră­deană și CJ Hunedoara prevede ca suma de 500 de mii de lei să fie alocată din bugetul propriu al județului, sumă care va fi completată cu peste 270 de mii de lei susținuți de administrația mu­nicipiului Brad. Un efort comun care scrie o pagină de administrație hune­doreană, una ce va dăinui, generațiilor viitoare.

Screenshot

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura