FlashPolitica si administratie

În 2013, vom circula pe autostrada Nădlac – Sibiu

Carmen Cosman

Autostrada de la Nădlac la Sibiu, parte componentă a Coridorului 4 Paneuropean, va fi pusă în circulaţie în primăvara anului 2013. Aceasta este convingerea ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, care a inaugurat, ieri, lucrările la tronsonul de autostradă ce va lega Orăştie de Sibiu, dar a vizitat şi restul lucrărilor.

S-au inaugurat lucrările la primul tronson  
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a inaugurat, ieri, lucrările la tronsonul de autostradă care va lega Orăştie de Sibiu. Ministrul Boagiu a fost în punctul zero pe primul tronson, în lungime de 24 de kilometri, în valoare de 166 de milioane de euro. „Astăzi, am deschis oficial lucrările pe alţi 45 de kilometri de autostradă, tronson care leagă Orăştie de Sibiu. Acum, ne aflăm pe lotul I, care are o lungime de 24 de kilometri şi o valoare de 166 de milioane de euro. Discutăm despre o lucrare extrem de importantă, pentru că în baza operaţiunilor care se execută, creăm în zonă peste 500 de locuri de muncă”, a declarat, ieri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.
Conform datelor tehnice, tronsonul Deva – Orăştie, de pe traseul autostrăzii Nădlac – Sibiu, beneficiază de o finanţare în valoare de 177,92 milioane euro, din care contribuţia Comisiei Europene se ridică la 108,91 milioane euro, iar cea a Guvernului României este de 69 milioane euro, fără TVA. Lungimea tronsonului este de 32,5 kilometri, cu două benzi pe sens. Pe traseul acestuia, vor fi construite 21 de poduri şi pasaje, cel mai mare fiind podul peste râul Mureş, care va avea o deschidere de 720 de metri. Legătura cu reţeaua existentă de drumuri va fi asigurată prin două noduri rutiere provizorii situate la Deva şi Orăştie şi un nod rutier proiectat la est de oraşul Simeria. Prezentă în judeţul Hunedoara, Anca Boagiu a evaluat şi stadiul lucrărilor în zonele Orăştie şi Deva, şi s-a declarat mulţumită de ritmul execuţiei, exprimându-şi convingerea că, de la Nădlac la Sibiu se va circula, cel mai târziu, în primăvara lui 2013. Pe şantierul tronsonului de autostradă Deva – Orăştie, sunt angajaţi deja 400 de oameni, dar numărul acestora va creşte odată cu demararea lucrărilor la celelalte tronsoane. Iar Boagiu s-a declarat mulţumită de ce a găsit în Hunedoara: „Este aşa cum mă aşteptam: lucrări care au pornit, lucrări care sunt în grafic, care se încadrează în cei 434 de kilometri de autostradă aflaţi în lucru astăzi în România. Dacă cineva mai are vreun dubiu că vom avea autostrăzi în 2013, să vină la Deva, Oradea sau Alba Iulia. În acest moment, avem contracte semnate cu Comisia Europeană de aproximativ 900 de milioane de euro”.

Un mare câştig
De asemenea, prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a precizat că lucrările la autostrada Deva – Orăştie sunt în grafic şi sunt un mare câştig pentru judeţul Hunedoara. „Pentru judeţul Hunedoara, autostrada înseamnă în primul rând, crearea de locuri de muncă în partea de execuţie. Actualmente, sunt peste 400 de locuri de muncă, dar consider că în etapele 2, 3 şi 4 se vor crea încă 600 de locuri de muncă. Pe de altă parte, în momentul finalizării, autostrada înseamnă nu numai atragerea de turişti – iar în judeţ, avem foarte multe obiective care pot fi incluse într-un circuit turistic – ci şi atragerea oamenilor de afaceri”, a precizat Dezsi.
Pe de altă parte, preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, care a însoţit-o pe titulara Ministerului Transporturilor în această vizită, a  declarat:  „Eu cred că este cea mai importantă investiţie din judeţul Hunedoara după 1990. Practic, această investiţie repune Hunedoara pe hartă, iar vizita de astăzi a doamnei ministru arată că nu povestim de autostrăzi, ci le realizăm. Lucrările sunt în graficele preconizate şi se lucrează, probabil în premieră, pe principii economice, de prioritizare a investiţiilor şi, sigur, pe respectarea raporturilor contractuale”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.