Mesagerul financiar-fiscal

Impozitul specific

De la 1 ianuarie 2017, prin Legea nr. 170/2016 s-a introdus impozitul specific, cel care se aplică, în principiu, hotelurilor, restaurantelor şi barurilor.
Mai exact, noul sistem de impozitare este destinat firmelor care au înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN şi care desfăşoară efectiv această activitate:

5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată“;
5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere“;
5590 – „Alte servicii de cazare“;
5610 – „Restaurante“;
5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“;
5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.“;
5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“.

Impozitul specific se aplică de către firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică plătitoare de impozit pe profit în 2016 şi care ar fi achitat în continuare acest tip de impozit, cu condiţia să fi avut afaceri de peste 100.000 de euro în 2016, dacă nu apărea acest tip de impozit.

Firmele care activează în domeniul cazării ori al alimentaţiei publice, dar desfăşoară, concomitent, şi altfel de activităţi, vor aplica o impozitare mixtă. Mai precis, aceşti operatori economici vor fi obligaţi să determine şi să achite, concomitent:
– impozit specific pentru veniturile obţinute din sectorul hotelier şi alimentaţie publică;
– impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activităţi.

Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. Termenele-limită până la care trebuie achitat impozitul sunt:
– 25 iulie 2017 – plata primei tranşe, aferente semestrului I din 2017;
– 25 ianuarie 2018 – plata celei de-a doua tranşe, aferente semestrului II din 2017.
Declararea semestrială a acestui tip de impozit se face prin intermediul formularului 100 („Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”).
Prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea O.U.G. nr. 3/2017, publicată în 21.07.2017 în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 584 şi ale cărei prevederi au intrat în vigoare, în marea lor parte, începând din 24.07.2017, se precizează că, începând  din luna august, firmele care au avut la 31.12.2016 cifra de afaceri cuprinsă între 100.001 şi 500.000 de euro vor aplica impozitul „micro”, chiar dacă desfăşoară efectiv activităţi vizate de impozitul specific (restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni etc.), urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, inclusiv.

Astfel, firmele în cauză:
– renunţă la calitatea de plătitor de impozit pe profit cu data de 31 iulie 2017, având obligaţia să modifice vectorul fiscal până pe data de 25 august 2017;
– tot până la data de 25 august 2017, trebuie să finalizeze calculul impozitului pe profit pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2017 şi să depună declaraţiile fiscale pentru impozitul pe profit;
– impozitul specific se datorează pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2017, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei respective şi se declară şi achită tot până pe data de 25 august 2017;
– începând cu 1 august 2017, aceste societăţi ce au realizat venituri între 100.001 euro şi 500.000 euro la data de 31 decembrie 2016, vor achita impozit pe venitul microîntreprinderii şi nu mai plătesc impozit specific.

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: [email protected]

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura