FlashPolitica si administratie

Ieri, a avut loc şedinţa AGA de la ADI Deşeuri: Ultimatum dat primăriilor din Deva, Hunedoara şi Vulcan

05 Deponeu gunoi Barcea (7)Natalia Bumbac

Trei primării din judeţ, Deva, Hunedoara şi Vulcan, membre în ADI „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” judeţul Hunedoara riscă să fie excluse din asociaţie. Asta dacă până în 31 iulie nu aprobă în consiliile locale Studiul de oportunitate pentru delegarea serviciilor de operare ale Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).

Provizoratul gunoaielor usucă buzunarele administraţiilor locale
Decizia radicală a fost luată la şedinţa de ieri de către membrii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), primind un singur vot „împotrivă“ din partea celor prezenţi. Trebuie spus că excluderea unei primării din ADI Deşeuri presupune şi recuperarea sumelor de bani cheltuite până în acel moment pentru finanţarea investiţiilor din cadrul SMID de care a beneficiat autoritatea locală, proiectul fiind finanţat din fonduri europene.
La baza acestui demers au stat argumentele venite din partea mai multor reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, cum ar fi Călan sau Simeria, care sunt în situaţia de a cheltui sume de bani foarte mari pentru a putea depozita gunoaiele până la finalizarea SMID. O nouă amânare în desfăşurarea acestor proceduri, au susţinut reprezentanţii autorităţilor locale, ar putea duce la o risipă mare de bani publici, fără să se ştie când i se va pune punct. Pentru a veni în sprijinul primăriilor care nu au dat un vot favorabil studiului de oportunitate, Ioan Prip, directorul executiv al ADI Deşeuri, a afirmat că autorităţile locale ar trebui să aprobe documentaţia împreună cu observaţiile pe care vor să le facă şi de care se va ţine cont atunci când va fi întocmit regulamentul de salubrizare.

Edilii pun condiţiile lor
Astfel, reprezentanţii celor trei primării în ADI Deşeuri au spus care sunt condiţiile cerute de ei în schimbul aprobării studiului de oportunitate. Primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, a explicat că aşteaptă un răspuns oficial, în scris, din partea autorităţilor centrale, precum că groapa de gunoi a localităţii va fi închisă din fonduri europene, guvernamentale sau judeţene, deoarece la bugetul local nu dispune de finanţare suficientă. Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, s-a abţinut de la comentarii, iar reprezentantul Primăriei Deva în ADI Deşeuri a cerut ca în studiul de oportunitate să fie inserate câteva elemente din strategia de salubrizare locală a municipiului.

Amânarea ar putea declanşa o nouă criză
Trebuie menţionat că după ce toate cele 69 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ vor aproba Studiul de oportunitate pentru delegarea serviciilor de operare ale SMID, se va trece la următoarea etapă. Care, din nou, va dura câteva luni şi care presupune întocmirea regulamentului de salubrizare pe baza căruia se va întocmi caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei, ca în final să fie desemnate firmele care vor colecta gunoaiele la nivel de judeţ. Potrivit celor prezenţi la şedinţa AGA, toate aceste demersuri ar putea dura mai bine de opt luni, ceea ce ar putea duce la o întârziere exagerată şi la declanşarea unei noi crize a gunoaielor la nivel de judeţ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura