Actualitate

Iar ne sperie bogații lumii. De data asta vin cu un virus ipotetic

Cu o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19 şi fără un vaccin, Boala X ar putea îngenunchea rapid omenirea. Puţini ar rămâne neatinşi de agentul patogen, acesta provocând pră­buşirea sistemelor de sănătate şi co­lap­sul economiilor, în timp ce lumea ar încerca din nou să stăpânească o forţă a naturii.

Recunoaștere
În acest scenariu, experţi în domeniul sănătăţii la nivel mondial au luat cuvântul săp­tămâna aceasta în cadrul unui panel al Foru­mului Economic Mondial (WEF), des­făşurat sub tema: „Pregătirea pentru boala X”. Denumirea a fost propusă de Organi­za­ţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2018.
Din fericire, Boala X este ipotetică, denu­mind agenţi patogeni încă neîntâlniţi, ca­pa­bili să declanşeze pandemii, scrie news.ro.
OMS explică faptul că acest termen „reprezintă recunoaşterea că o epidemie internaţională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen (un microorganism care poate provoca o boală) necunoscut în prezent ca fiind cauza bolilor umane”.
Pe scurt, boala X este un agent patogen teoretic – un virus ipotetic. Acesta poate fi necunoscut sau o particulă infecţioasă demult uitată.
OMS a profitat de ocazia oferită de recenta reuniune anuală a Forumului Economic Mondial, de la Davos, din Elveţia, pentru a le cere liderilor lumii să ia în considerare posibilitatea unui astfel de scenariu.
„Unii spun că acest lucru ar putea crea panică”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat. „Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – şi să ne pregătim pentru asta”, precizează el. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura