Politica si administratie

“Iancule mare, Bravule tare“ Ţebea 2016

07 PARAN D 2Pentru noi hunedorenii, zarăndenii şi moţii ardeleni ziua de duminică, 11 septembrie 2016, este una specială, este o zi de suflet, deoarece la Ţebea, în judeţul Hunedoara, comemorăm 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu, numit şi Crăişorul Munţilor.
Cum suntem obişnuiţi, ca de fiecare dată, sunt aşteptaţi să participle la eveniment peste 10.000 de oameni, copii, tineri, bătrâni, moţi din tot Ardealul, cu tricolorul în piept, şi cu bucuria în suflet se întâlnesc şi comemorează cu multă mândrie moartea lui Avram Iancu.
S-a născut în anul 1824 în comună Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, la Revoluţia din 1848, Avram Iancu făcea parte din intelectualii fruntaşi din Transilvania, luptători pentru emanciparea socială şi naţională. Avram Iancu s-a numărat printre iniţiatorii şi organizatorii Adunărilor publice de la Blaj din aprilie, mai şi 15-23 septembrie 1848.
Cum de altfel a fost şi conducătorul Cetelor Înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândul cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu s-a stins din viaţa la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Cris şi a fost înmormântat la cimitirul de la Ţebea, în judeţul Hunedoara, la umbra Gorunului lui Horea.
La înmormântare au participat foşti camarazi de arme, prefecţi şi tribuni, care supravieţuiseră persecuţiilor autorităţilor austriece. O coloană uriaşă de oameni a condus cortegiul funerar de la Baia de Criş la Ţebea, iar prohodul a fost cântat de 36 de preoţi.
A doua zi după înmormântare, la preotul ortodox de la Ţebea s-au prezentat 2 moţi, care au întrebat cât a costat toată înmormântarea lui Avram Iancu. Aflând suma, cei doi au plătit pe loc cheltuielile de înmormântare, după care au plecat, fără să spună un cuvânt.
Ei nu au vrut că mortul lor scump şi drag să fie înmormântat pe cheltuiala unui străin care îl duşmănise şi-l persecutase.
Numele celor doi moţi nu se cunoaşte nici astăzi.
Avram Iancu, supranumit Crăişorul Munţilor, a deschis calea spre deşteptarea naţională, iar faptele sale au rămas înscrise în conştiinţa poporului român, pregătind calea spre Marea Unire de la 1918.
Dragi hunedoreni, duminică, 11 septembrie 2016, vă invit cu drag la Tebea, ca împreună să depunem o coroană de flori la mormântul Crăişorului Avram Iancu. De dimineaţă la slujba de pomenire, iar apoi la spectacolul folcloric şi cu toţii să cântăm:
Iancule mare,
Bravule tare,
Cu noi să fii!
Tu însoţeşte şi însufleţeşte,
Pe ai tăi fii!

Ing. Dorin Păran,
senator PNL de Hunedoara

2 comentarii la „“Iancule mare, Bravule tare“ Ţebea 2016

  • Mai nene, de ce nu ti vezi tu de batrinetile tale si de sanatate si sa ne lasi cu gargara asta de doi bani.

  • Spune Florine care este concret partea cu gargara de doi bani ? Ce anume ti se pare tie ca nu e real din ceea ce spune senatorul si care ti se pare gargara ? Este ca nu e mare chestie sa faci si tu ceea ce a facut AVRAM IANCU pentru ideea de roman si romanism ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura