ActualitateFlashPolitica si administratie

I-au dat lovitura fatală! Mircia Muntean nu are dreptul să candideze în 2024 la primărie!

Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv contestația în anulare, împotriva condamnării pentru abuz în serviciu, depusă de fostul primar al Devei, Mircia Muntean. În cazul în care con­tes­tația în anulare îi era admisă, Mircia Muntean ar fi avut o șansă de a putea candida la alegerile locale din anul 2024.

Legile antipenali
„Minuta deciziei penale nr. 19: Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de condamnatul Muntean Mircia împotriva deciziei penale nr. 179 din data de 24 septembrie 2013, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 4141/1/2013. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de pro­ce­dură penală, obligă contestatorul con­damnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 februarie 2023”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Legile împotriva penalilor, care îi obligă să nu mai candideze pentru funcții pu­blice sunt în vigoare, lucru care l-a încurcat pe fostul primar al reșe­dinței de județ. Astfel, Camera De­putaţilor a a­dop­tat două ini­ţiative legislative care prevăd in­ter­dicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, res­pectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pen­tru persoanele care au fost con­dam­nate definitiv la pedepse privative de li­ber­tate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezin­criminarea. „Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese per­soanele care, la data depunerii candi­da­turii, nu îndeplinesc condiţiile pre­vă­zute de lege, con­diţiile pre­vă­zute la articolul 37 din Consti­tu­ţia României pen­tru a fi alese şi per­soanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post con­damnatorie sau dezincriminarea”, prevede textul adoptat la cele două proiecte. (A. Năstase)

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura