Hunedorenii trebuie sã înveţe cum sã sorteze gunoaiele!

19 februarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Natalia BumbacColectare_selectiva_gunoi

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au prezentat, ieri, etapa în care se află lucrările pentru realizarea Sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţ.
În faza obţinerii de autorizaţii
Potrivit administratorului public al judeţului, Dan Stoian, dacă pe perioada iernii, lucrările la închiderea gropilor de gunoi neconforme din mai multe localităţi din judeţ au avansat, construirea deponeului ecologic dintre Bârcea Mare şi Băcia se află în etapa de obţinere de autorizaţii. De asemenea, mai sunt o serie de componente ale proiectului, cum ar fi construirea drumurilor de acces sau închiderea gropilor de gunoi neconforme din Deva şi Orăştie, pentru care cei de la judeţ sunt încă în evaluarea ofertelor din partea firmelor care doresc să contracteze lucrările.
Toate primăriile din judeţ sunt implicate în proiect
Ca orice proiect de anvergură, şi în acest caz au fost întâmpinate o serie de probleme şi nemulţumiri, unele fiind soluţionate, altele urmând a se afla cum se vor încheia. Una dintre ele este procesul de pe rolul Tribunalului Cluj, prin care Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a fost chemată în instanţă de către un ONG din Cluj-Napoca şi de Asociaţia Composesorală Islazu Nou – Tâmpa, care au reclamat anumite ilegalităţi în eliberarea avizului de mediu pentru deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Reclamanţii au pierdut în prima instanţă, dar mai urmează şi recursul, unde nu se ştie cui vor da judecătorii dreptate.
Şi despre iniţiativa celor de la Primăria Hunedoara de a-şi înfiinţa propriul serviciu de salubritate, Dan Stoian a declarat că nu este conform protocolului semnat între cele 69 de Unităţi Administrativ Teritoriale, atunci când s-a iniţiat proiectul. „Cei de la Deva şi de la Hunedoara au semnat nişte acte în care şi-au asumat ce trebuie să facă în acest proiect. În momentul în care nu vor respecta ceea ce au semnat în proiect, vor fi buni de plată”, a declarat Dan Stoian. Pe de altă parte, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, susţine că ei rămân în continuare parteneri în proiect şi că înfiinţarea serviciului de salubritate propriu al primăriei este conform strategiei de salubrizare pentru următorii ani.
Deşeurile vor fi recoltate pe categorii
Odată ce proiectul va fi realizat integral, va urma o periodă în care hunedorenii vor trebui să înveţe, fiecare în parte, cum să sorteze gunoaiele pe categorii. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au afirmat că vor fi achiziţionate tomberoane speciale, care vor fi repartizate pentru fiecare localitate, urmând ca autorităţile locale să le explice cetăţenilor modul în care va funcţiona întreg mecanismul de recoltare a deşeurilor.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Peste 11.000 de somaţii pentru neplata facturilor la apã

Locuitorii din Valea Jiului, care au înregistrat datorii la furnizorul de apă şi canal, sunt stimulaţi să plătească prin intermediul...

Continuă judecata în dosarul preotului evazionist

Ieri, la Curtea de Apel Alba Iulia a avut un nou termen apelul lui Ioan Poenar (foto), preotul din Luncoiu...

Tatăl care şi-a violat fiicele vrea, din nou, să scape de puşcărie. Şişu cere revizuirea dosarului

Cine îşi mai aminteşte de hunedoreanul Nicolae Şişu, condamnat la ani grei de închisoare pentru că şi-a violat propriile fiice?...

Închide