Hunedorenii au redus consumul la apa potabilă

Carmen Cosman

Hunedorenii consumă tot mai puţină apă, iar introducerea consumului contorizat a dus la scăderea considerabilă a facturilor. Pe de o parte, vorbim despre eliminarea pierderilor pe care le plătea populaţia, iar pe de altă parte, oamenii au devenit mai cumpătaţi şi pe fondul reducerii veniturilor.

De la pauşal, la contorizare individuală

În doar patru ani, Apa Prod Deva a pierdut peste trei milioane de metri cubi de apă de la facturare. Dacă în 2006 erau consumaţi 14,676 milioane mc de apă, în 2010, s-a ajuns la doar 11,329 milioane metri cubi de apă. „În principiu, există o tendinţă de scădere a consumului, înregistrată în ultimii ani, motivată în primul rând prin restrângerea activităţii sau închiderea unor mari consumatori în mai toate oraşele, fie că e Deva, Simeria, Haţeg, Călan sau Hunedoara. Al doilea motiv este trecerea, în mare parte, de la sistemul de plată în pauşal, la cel cu contorizare individuală. În acest caz se reduc şi pierderile din reţea, la fel ca şi prin reabilitarea interioară a reţelelor. În ianuarie, anul acesta, am livrat 935,000 mc la nivel de operator, pe judeţ”, a precizat Bogdan Leucuţa, asistent Relaţii Publice şi Comunicare în cadrul Apa Prod SA Deva.

Trag apa la WC mai rar

Şi în Valea Jiului, consumul de apă a scăzut considerabil. Directorul operatorului local de apă, SC ApaServ Valea Jiului SA, Cristian Ionică, spune că, după introducerea contorizării individuale, consumul aproape s-a înjumătăţit faţă de perioada facturării în regim pauşal. „La noi, consumul a ajuns la 3,5–4 metri cubi de persoană, în condiţiile în care în sistem pauşal consumul mediu era de 6,5 metri cubi de persoană”, a precizat directorul Cristian Ionică.
Ca să consume mai puţină apă, oamenii au găsit tot felul de metode. Folosesc apa de îmbăiat şi la toaletă, se spală mai puţin, iar unii au ajuns chiar să tragă apa la toaletă mai rar.

One thought on “Hunedorenii au redus consumul la apa potabilă

  • 8 martie 2011 la 7:33
    Permalink

    Molot de la PNL prin Avram au scumpit apa la noi in Valea Jiului care vine prin cadere si este curata,la Braila unde este trasa,filtrata din Dunare este mai ieftina fata ca la noi tot mai iftina este si la Deva,Tg.Jiu,Baia Mare,Resita,Craiova…..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare