ActualitateFlash

Hunedoreni exploataţi prin muncã în strãinãtate

03 capsunari_la_munca

Sorina Popa

 În condiţiile în care locurile de muncă se împuţinează pe zi ce trece la noi în ţară, tot mai mulţi români aleg să lucreze în străinătate, deşi condiţiile de muncă sunt mai dificile peste hotare. Numai că, de cele mai multe ori, aceştia ajung să fie exploataţi şi angajatorii străini să-şi bată joc de ei.
Potrivit unui raport prezentat, ieri, la Deva, de specialiştii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), bărbaţii de la sate cu un nivel redus al studiilor şi cu vârsta de până în 40 de ani reprezintă principalele victime ale traficului de persoane, finalizat cu exploatarea prin muncă a subiecţilor.

Lucrau 12 ore pe zi, fără pauză
„În cazul exploatării prin muncă, victimele sunt în proporţie de 60 la sută din mediul rural. Vulnerabilitatea populaţiei masculine a fost dată de nivelul de instruire destul de scăzut – 40 la sută dintre victimele identificate în 2008 au cel mult opt clase absolvite. Ponderea bărbaţilor fără studii (14 la sută) a fost dublă, comparativ cu cea a femeilor din aceeaşi categorie“, se arată în studiul respectiv.
De obicei, cei care vor să recruteze forţă de muncă de la noi, dau anunţuri în care se promit salarii mari. Anul trecut, 11 hunedoreni au fost victimele exploatării prin muncă în afara graniţelor ţării. Ei au fost obligaţi să lucreze fără bani, ca agricultori în Spania sau ca muncitori în construcţii în Grecia. „Ofertele au fost tentante, dar ajunşi la faţa locului, oamenii au realizat că trebuie să muncească peste 12 ore pe zi, fără pauză, fără condiţii de luat masa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Există cazuri în care victimelor li s-au reţinut actele, mulţi nu au ştiut unde se află şi au fost cazaţi în corturi, izolaţi de zonele locuite“, a declarat subcomisarul Anca Sava, coordonatorul Centrului Regional al ANITP.

Campanie de informare
La nivelul ţării, s-a declanşat o campanie de informare a populaţiei, privind riscurile la care se expune când acceptă să lucreze în străinătate. În anul 2008, au fost identificaţi 1.240 de români, victime ale traficului de fiinţe umane în toate formele de exploatare: prin muncă, sexual sau cerşetorie. Persoanele aflate în dificultate se pot adresa autorităţilor, dar pot folosi şi linia telefonică gratuită, la numărul 0800.800.678, unde obţin informaţii referitoare la modul în care pot evita să devină victimele traficanţilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura