Politica si administratie

Hunedoreanul Karoly Borbely, propus secretar de stat

 05 Borbely_Karoly

 Nicolle Ebner

Preşedintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mai repurtat o victorie pe plan politic. După ce a obţinut postul de prefect al judeţului Hunedoara pentru Attila Dezsi, în urma discuţiilor de ieri, între reprezentanţii filialelor UDMR din Transilvania, propunerea hunedoreanului Karoly Borbely (foto) pentru funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei a fost acceptată de conducerea UDMR.

Winkler punctează din nou
„Mâine, la şedinţa de guvern, se va stabili şi domeniul de care va răspunde Karoly Borbely, dar eu sunt convins că va face o treabă foarte bună şi va fi un punct de sprijin şi pentru judeţul Hunedoara”, a declarat Iuliu Winkler. Odată cu intrarea la guvernare alături de PDL, UDMR a solicitat cinci posturi de prefect şi 10 de secretari de stat. Din cele 15 funcţii, UDMR Hunedoara a obţinut, până acum, două, şi este puţin probabil că va mai reuşi să promoveze şi alţi candidaţi locali, dat fiind faptul că fiecare filială judeţeană din ţară a venit, la rândul ei, cu propriile propuneri. Karoly Borbely are 33 de ani, a fost consilier la biroul parlamentar pe vremea când Iuliu Winkler era deputat (2002), iar în 2005 devine secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Funcţie pe care o ocupă până în 10 decembrie 2007, când preşedintele Băsescu a semnat decretul de numire a lui Karoly Borbely ca ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor. Pe timpul Guvernului Tăriceanu, Borbely l-a înlocuit în funcţie pe Iuliu Winkler, care a demisionat de la şefia ministerului pentru a deveni europarlamentar. În toamna anului 2008,  Borbely renunţă la postul de ministru, pentru a candida la alegerile parlamentare, la Camera Deputaţilor, pe colegiul Hunedoara, unde a ocupat locul patru, obţinând cinci la sută din voturile hunedorenilor.

Negocieri pentru deconcentrate
Tot ieri, a avut loc şi prima întâlnire a liderilor PDL şi UDMR din Transilvania, la care au participat şi Emil Boc şi Marko Bela şi la care s-au pus la punct câteva principii generale privind colaborarea la nivel judeţean şi împărţirea posturilor de conducere. UDMR porneşte la drum cu dorinţa stabilităţii şi a unei permanente comunicări, lucru care a lipsit alianţei PDL-PSD, ducând la ruperea acesteia. „S-a stabilit că, în următoarele 10 zile, va trebui să formăm comisiile de dialog PDL-UDMR la nivelul judeţului. Am convenit acest aspect cu preşedintele PDL, Tiberiu Iacob Ridzi, şi urmează să luăm decizia asupra persoanelor. Tot la Bucureşti s-a stabilit că împărţirea posturilor de conducere se va face în funcţie de numărul populaţiei maghiare din judeţ, dar am decis să tratăm flexibil acest aspect, în sensul ajustării procentului de cinci la sută, cât reprezintă minoritatea maghiară din judeţ”, a mai declarat europarlamentarul Iuliu Winkler.

„Sper să nu ajungem să votăm posturile”
Se pare că UDMR doreşte să obţină conducerea a cel puţin 10 la sută din direcţiile deconcentrate din judeţul Hunedoara, în timp ce PDL, care încă îşi mai linge rănile după ce a pierdut postul de prefect, nu este dispus să le cedeze decât funcţiile de adjuncţi sau instituţiile în care conducerile sunt interimare. „Sper ca în comisia judeţeană de negociere să luăm deciziile prin consens şi să nu ajungem niciodată să votăm instituţiile şi directorii”, şi-a exprimat Winkler dorinţa. Prima întâlnire a comisiei de dialog PDL-UDMR va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura