ActualitateFlash

Hunedorean bolnav de cancer, lăsat fără medicamente din cauza haosului din sistemul sănătăţii. Cine răspunde de viaţa lui Adrian Male?

Natalia Bumbac

Crizele nesfârşite ale medicamentelor pentru bolnavii de cancer de la noi din ţară şi haosul legislativ din sistemul medical duc la situaţii disperate. Este cazul lui Adrian Male, de 37 de ani, din Bălata, diagnosticat cu această boală, şi a tatălui său care luptă pentru a-i salva viaţa.

Medicamente cumpărate din pensia tatălui
Tatăl bărbatului bolnav de cancer, Eugen Male (foto), s-a prezentat la redacţia ziarului nostru din dorinţa de a-şi face public necazul. Acesta ne-a spus că fiul lui a fost diagnosticat cu Limfom Hodgkin. I s-a recomandat un tratament cu Bleomicină (citostatic), însă, la acel moment, medicamentul prescris de medicul curant nu se găsea niciunde în România. A apelat la o rudă din Austria care i-a trimis un lot de medicamente, care au costat 260 de euro, suficiente pentru o parte din cură. Acum sunt pe terminate iar altele nu are. În data de 3 aprilie, Kinga Vasile, medicul curant de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, i-a eliberat o declaraţie în care arată că acest medicament nu se găseşte în ţară şi că nu există în schema de tratament un alt produs care să-l înlocuiască. Ceea ce înseamnă că Eugen Male va trebui să scoată alţi bani din buzunar pentru a-şi salva fiul. Bani pe care nu-i are, el având o pensie mizeră, iar fiul său nu are venituri. Cu câteva zile în urmă, Eugen Male a mers la spitalul din Deva, a bătut la toate uşile în speranţa că va găsi o rezolvare. Bărbatul a cerut să i se deconteze costul medicamentelor achiziţionate din Austria, aşa cum aflase el din declaraţia ministrului Sănătăţii de la televizor. Însă, un răspuns ferm la cererea sa din partea reprezentanţilor unităţii medicale nu a primit. De la spital a fost trimis la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara.

„Spitalul trebuie să deconteze cheltuielile”
Am contactat-o pe directoarea CJAS Hunedoara, Liliana Vaidner, care ne-a explicat că instituţia pe care o conduce nu are o relaţie directă cu pacienţii, ci doar cu furnizorii de medicamente, servicii medicale etc. Cazul bărbatului din Bălata îi era cunoscut, fiind trimisă din partea CJAS Hunedoara o adresă către SJU Deva prin care li se reamintea care sunt obligaţiile unităţii. „În situaţia în care asiguraţii, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi suportă cheltuielile cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile HG nr. 140/2018 şi ale prezentelor norme, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor”, se arată în adresa CJAS Hunedoara, trimisă către spitalul din Deva. În plus, reprezentanţii Casei au precizat că pot fi decontate inclusiv medicamentele achiziţionate din alte state, deoarece legea nu precizează că pot fi decontate doar cele achiziţionate din România.
Reprezentanţii conducerii SJU Deva, de la care am cerut un punct de vedere despre cazul relatat mai sus, au declarat că vor face verificări pentru a stabili unde s-au împotmolit demersurile tatălui pacientului bolnav de cancer. Managerul demisionar al unităţii medicale, Adina Pera Ştefănie, a mai afirmat că nu putea să deconteze costurile cu medicamentele cumpărate din Austria, nefiind convinsă că legea îi permite acest lucru. Totodată, medicul curant, Kinga Vasile, ne-a declarat că fără acest tratament cu Bleomicină, şansele pacientului de a se vindeca sunt scăzute. Ceea ce înseamnă că pentru Adrian Male, întreruperea tratamentului poate avea consecinţe dramatice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura