Hunedoara Lirică – ediţia a III-a

28 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

image description

Roxana Olşanschi

La început de iulie, Teatrul de Artă Deva vă invită la cea de a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Muzică Clasică Hunedoara Lirică.

Respectând tradiţia din anii trecuţi, Festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii din Hunedoara, urmărind în acest fel transformarea evenimentului într-un simbol de identificare a judeţului. Programul cuprinde o serie de spectacole excepţionale, atât prin valoare, cât şi prin componenţă, din distribuţiile acestora făcând parte artişti de renume din opera internaţională. Spectacolele au fost realizate exclusiv, pentru a fi prezentate în Festivalul Hunedoara Lirică. Dintre acestea amintim: Carmen, Nabucco, Turandot şi Gala de Operă. Aceste spectacole au fost realizate în parteneriat cu Opera de Stat din Ruse – Bulgaria. De asemenea, Teatrul de Artă Deva va prezenta în acest an şi un spectacol producţie proprie, „Vocea Umană. Telefonul”, realizat în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta.

image description

Programul propus pentru anul acesta este:
1 iulie 2019 –Carmen, de G. Bizzet- locaţie Teatrul de Artă Deva
3 iulie 2019 – Gala Operei – locaţie Palatul Cultural „Minerul“ Lupeni
4 iulie 2019 –Vocea Umană. Telefonul -locaţie Teatrul de Artă Deva
5 iulie 2019 – Turandot, de Giacomo Pucinni –locaţie Castelul Corvinilor Hunedoara
6 iulie 2019 –Vocea Umană. Telefonul – locaţie –Teatrul I.D.Sârbu Petroşani
7 iulie 2019 – Nabucco, de G.Verdi –locaţie Muzeul Magna Curia –Lapidarium
21 iulie 2019 – Opera Maghiară –locaţie Castelul Corvinilor Hunedoara
„Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducţie şi trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este celebră pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestraţia, precum şi pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoţiile şi suferinţa personajelor sale dramatice în ansamblu.

image description

În cadrul Galei de Operă veţi putea asculta lucrări din creaţia de operă a compozitorilor Giuseppe Verdi şi Giacomo Puccini.
Capodopera pucciniană „Turandot“ spune fermecătoarea poveste de dragoste dintre preafrumoasa Prinţesă Turandot, care jură să nu aparţină nici unui bărbat, şi misteriosul Prinţ Tătar, Calaf, care o cucereşte prin curaj şi abilitate. Spectacolul prezentat în Festivalul Hunedoara Lirică de către Opera de Stat Ruse se bucură de o distribuţie de excepţie.
Nabucco (prescurtarea numelui împăratului Babilonului – Nabucodonosor al II-lea, care a trăit şi domnit în jurul anului 600 î.Hr.), este o operă compusă de Giuseppe Verdi în 1841, pe un libret de Temistocle Solera. Premiera a avut loc Scalla din Milano la 9 martie 1842.
Cele două teme principale ale acţiunii sunt dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei lui din Babilon, precum şi aroganţa şi nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic şi la pedepsirea cu pierderea minţilor. Spre sfârşitul operei el însă îşi revine, adoptă credinţa în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, şi îi eliberează pe evrei din robie.
Producţia Teatrului de Artă Deva “Vocea Umană. Telefonul” este realizată în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta. Regizorul Laurenţiu Calonfirescu propune un melange între „Vocea Umană“ a lui Jean Cocteau şi „Telefonul“ lui Menotti.
Festivalul Hunedoara Lirică – ediţia a III-a se bucură de participarea extraordinară a soliştilor, baletului, orchestrei şi corului Operei de Stat din Ruse-Bulgaria.
Preţul unui bilet este de 50 de lei, iar abonamentul pentru festival este 150 lei.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrală şi online (începând cu data de 29 mai 2019) pe Eventbook.ro. Având în vedere că anul trecut spectatorii – participanţi la festivalul nostru au depăşit cifra de 7.000, ne dorim ca programul propus să convingă şi anul acesta iubitorii muzicii clasice să ne onoreze cu prezenţa!
Vă aşteptăm cu drag să ne fiţi alături şi la cea de a III-a ediţie a Festivalului Hunedoara Lirică!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Finanţe 2

Finanţe 1

Fotbal, Liga a IV-a. Inter Petrila şi Aurul Brad mai visează la primul loc

Penultima etapă din cadrul Ligii a IV-a campionatul judeţului Hunedoara a adus câteva noutăţi în ceea ce priveşte lupta de...

Închide