Actualitate

Hoții care au păgubit pensionarii mineri au primit pedepse mai mari

Patru tineri din Petroșani au dat o spargere ca în filme la o asociație de ajutor a pensionarilor și au reușit să fugă cu aproape 170.000 de lei. Tinerii au luat seiful din casieria uni­tății cu totul. Cei patru au fost con­dam­nați pentru furt calificat în primă instanță, însă procurorii au făcut apel la sentință și au cerut majorarea pe­depselor.

Au cerut rejudecarea dosarului
Cazul celor patru hoți a fost judecat la Petroșani, iar instanța l-a condamnat pe Mihăiță Tar la pedeapsa de 3 ani în­chisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în condiţiile recidivei postcondamnatorii. Adrian Radu a fost condamnat la 2 ani și 8 luni închisoare, Adrian Nagy a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare iar denis Brebenel 1 an și 6 luni închisoare în re­gim de detenție, pentru complicitate la furt calificat. Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a solicitat des­fiin­țarea sentinței penale atacate și în re­judecare, reindividualizarea pede­p­se­lor aplicate, aceștia apreciind că ”pe­depsele stabilite de prima instanță sunt deosebit de blânde, dispropor­ți­o­nate față de având în vedere fapta săvârşită şi rezultatul acesteia (care a produs un prejudiciu grav) şi în raport de modul şi mijloacele folosite pentru realizarea infracţiunii, considerând că inculpații au avut un plan minuțios elaborat pentru ”reușita operațiunii”, pre­cum și prejudiciul foarte mare pro­dus în paguba părții civile și recuperat doar parțial”.
Procurorii au câștigat
Curtea de Apel Alba Iulia a desființat sentința penală atacată în cea ce pri­vește latura penală a cauzei, iar Adrian Radu va executa pedeapsa de 3 ani, 11 luni şi 10 zile închisoare în timp ce Denis Brebenel Constantin a primit 2 ani de închisoare.
Reamintim că în 7 iulie 2021, în urma unei înțelegeri prealabile, inculpații au es­caladat poarta mică de acces în curtea A.P.A.D.A.R. Petroşani. Sistemul de alarmă ce asigura sediul a fost de­cu­plat de la alimentarea cu energie elec­trică. În aceste condiții, camerele de su­praveghere nu au mai funcționat. Au pă­truns în imobil unde au identificat seiful asociației pe care l-au târât pe par­do­sea­lă și apoi pe rampa de acces la ușa de la intrarea în holul imobilului. Apoi, au în­căr­cat seiful în portbagajul auto­turis­mu­lui (…) şi s-au deplasat spre stadion, în zona Dâlja Mică. Cu ajutorul unui levier, au tăiat ușa seifului și au luat banii, adică pes­te 174.000 de lei. Sen­tin­ța Curții de Apel Alba Iulia este definitivă. (M. Gânju).