Comunitate

Hidroserv Haţeg, la schimbul dintre generaţii

Magdalena Şerban04 Soloi hidroserv hateg (8)

Desprinsă din Hidroelectrica, odată cu externalizarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii a echipamentelor hidroenergetice, însă rămasă în relaţie de interdependenţă cu aceasta, societatea Hidroserv Haţeg continuă să fie un jucător important pe piaţa locală a muncii, fiind parte integrantă din motorul economic al Ţării Haţegului. Cu toate acestea, proaspeţii absolvenţi de profil nu se înghesuie să-i calce pragul, decât pentru a-şi completa caietul de practică, respectiv pentru a-şi dobândi o adeverinţă.

Tinerii de azi… cam visători

„Nu excludem angajarea unui proaspăt absolvent, dar nu pot spune că ne încântă foarte mult ideea, ţinând cont de perspectiva actuală. Dacă am avea lucrări cărora să nu le facem faţă, am putea pregăti tineri, să fie formaţi de linia specialiştilor, procesul implicând ceva timp. Acest aspect nu este încurajat prea mult nici de legislaţie. Am avut surpriza să cunosc tineri care au venit la noi pentru practică, dar nu erau interesaţi decât de completarea caietului de practică sau de vreo semnătură pe adeverinţă. Copiii se uită la bani mulţi, dar pentru acest lucru trebuie să ai experienţă, deci trebuie să şi munceşti, adică să începi de undeva. La noi nu este un mediu în care să te aşezi la birou. Nu e facil deloc. Suntem o unitate care într-o oră trebuie să intervenim pentru a repara o instalaţie, indiferent de condiţii” a precizat ing. Ioan Soloi (foto), director-adjunct tehnic în cadrul S.C. Hidroserv Haţeg S.A.

Specialiştii se găsesc greu

Pentru că unii angajaţi din garda veche se pregătesc, treptat, de pensionare, conducerea societăţii îşi pune problema cine va prelua ştafeta, astfel încât să se asigure continuitatea bunului mers al activităţii. “Fiind o unitate de domeniul mentenanţei, relativ de vârf, e nevoie de oameni de specialitate. Din păcate, durează cam trei ani să-i dăm girul cuiva pentru a efectua o lucrare fără vreun specialist lângă el ori să fie şef de lucrare sau coordonator. În cazul instalaţiilor complexe, girul se dă la cinci ani de activitate desfăşurată. Reprezentăm o nişă îngustă ce implică oameni de o anumită factură ce ţine de specializare, începând de la mecanici ce fac asamblări, montaj de turbine, generatoare, cei care realizează linii de arbori la precizie şi până la partea de echipamente electrice, lucrându-se cu înaltă tensiune, cu protecţii ce necesită programatori, în vederea setării aparatelor ce le avem în dotare. Avem strunguri vechi, freze la fel. Mă îndoiesc să mai existe oameni specializaţi pe aşa ceva. Cei pe care-i avem acum, mai au doi-trei ani până la pensie. Am mai încercat din rândul personalului să urmărim în cărţile de muncă dacă a avut careva o dublă specializare când a venit la noi, pentru a putea fi transferat în zona lipsei de personal de specialitate. Aceasta este însă o soluţie de compromis”, a mai arătat directorul adjunct tehnic.

Nu se fac disponibilizări

Cât despre zvonurile conform cărora Hidroserv Haţeg ar face disponibilizări, ing. Puiu Adrian Badea, directorul companiei, a dat asigurări că deocamdată nu se pune problema, fiind făcute unele reduceri de salarii şi cheltuieli, pentru echilibrarea bugetară. „Zvonurile au apărut pobabil din cauza faptului că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, iar societatea noastră este în raport direct de activitate cu compania amintită. La ora actuală, la noi nu se fac disponibilizări. Hidroserv Haţeg asigură veniturile la 184 de familii. Comparabil cu ceea ce se găseşte pe piaţa locală a muncii, pot spune că acestea sunt destul de substanţiale”, a subliniat acesta.

Activitatea Hidroserv

„Executăm mentenanţa şi montajul la echipamentele energetice de pe Amenajarea Râul Mare – Retezat în domeniul mecanic – la turbine Francis cu puteri între 50 KW şi 170 MW, turbine Kaplan cu puteri între 4 – 20 MW, uvraje la baraje, pompe orizontale şi verticale, prelucrări mecanice prin aşchiere şi protecţii anticorozive; electric – la staţii, linii, motoare şi generatoare electrice cu tensiuni cuprinse între 0,4 şi 220kV în domeniul echipamentului primar, automatizări, pram, amc, regulatoare şi automate programabile; END (examinări nedistructive) – construcţii – la clădirile centralelor, instalaţiile de climatizare, tâmplărie de termopan din aluminiu, injecţii cu materiale speciale pentru hidroizolaţii; transport – de persoane, marfă, piese agabaritice, macarale de 28 to, 35 to, utilaje terasiere şi de săpat. Ne-am diversificat aria de activitate în funcţie de cerinţele clientului nostru, care este Hidroelectrica S.A. – Sucursala Haţeg. Până acum, nu prea am ieşit în zona concurenţială pe piaţa internă, pentru că nu a fost cazul, însă vizăm şi acest lucru”, a spus, în încheiere, ing. Ioan Soloi.

4 comentarii la „Hidroserv Haţeg, la schimbul dintre generaţii

  • povestisi iar povesti ,angajati doar pe pile sau la comanda politica,vezi cazul ing,Craciunescu,miner de profesie ,ce dracu a putut cunoaste el de a venit direct director ,(poate pe cineva din pdl)

  • PROF DR ING EC DRD AV. EMINENTE DEBILUS CUM LAUDE MAGNA CUM FRAUDE

    si solo asta e tot unu de ai lui timis , specialistii lui psd mai are un pic si cumpara firma ,sau daca vine timis iar la manete au sa cumpere orasul,asta pazea vacile la copaci la izvor si l-ati pus director , ca e mare specialist , restul toti prosti de bubuie numai solo scapara,printre ei,……vivat.

  • hoti si ticalosi pusi directori…ing.horticultor badea ne invata cum se darama o firma,a mai distrus un ias ,ing.craciunescu dezvolta firmele pdl

  • In orice caz mai „Florin” pe tine te cheama Florin ca pe mine Bula, tu esti Ton-Ton copilul lui PapaDoc si nu te pune nici dracu director ca desi ai trecut de la lampi la tranzistori si astia iti fileaza !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura