ActualitateFlash

Heineken a închis Fabrica de bere din Haţeg

01 Hateg BERE (7)
Nicolle Ebner 

Heineken România, cel de-al doilea mare producător de bere din industria locală de profil, a anunţat că va închide fabrica de la Haţeg. În urma acestei decizii, 98 de angajaţi vor fi concediaţi. „Pentru a-şi consolida poziţia competitivă pe piaţa berii din ţară, Heineken România a decis să transfere producţia de la fabrica de bere din Haţeg către celelalte fabrici ale sale din Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Craiova şi Constanţa”, se arată într-un comunicat oficial.

„Nu mai putem întoarce mortul de la groapă”
Decizia a fost luată ca urmare a contextului economic actual, „cu scopul de a optimiza producţia şi de a consolida poziţia companiei în România, pe termen lung”, se arată în comunicatul Heineken, însă decizia a fost percepută de administraţia locală din Haţeg ca o lovitură sub centură. Primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş, spune că ieri, a avut o întrevedere cu staff-ul Heineken România, la Haţeg, însă toate încercările sale de a-i determina să-şi schimbe hotărârea au fost sortite eşecului. În schimb, edilul şef al Haţegului a reuşit să „smulgă” un pachet de măsuri sociale pentru cei aproape 100 de locuitori care vor îngroşa, de astăzi, rândul şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Am discutat cu ei şi le-am sugerat să amâne decizia măcar până în 2011, dar nu avem nici o putere asupra firmei, deoarece este privată. Mi-au explicat că interesul lor este să-şi maximizeze cota de piaţă şi profitul. Consumul de bere a scăzut, în ultimul an, cu 12 la sută, aşa că au dirijat totul din timp, nu a fost o măsură adoptată peste noapte. Acum, e gata. Nu mai putem întoarce mortul de la groapă. Ieri dimineaţă a avut loc o şedinţă, în care angajaţii au fost anunţaţi că fabrica se închide şi ei vor fi concediaţi. Am reuşit să obţin de la patronat un pachet de măsuri sociale pentru cei 100 de oameni care vor fi daţi afară. Vor primi o compensaţie care însumează 36 de salarii lunare şi ca să nu-şi cheltuie banii aiurea, Heineken asigură disponibilizaţilor şi consiliere financiară. În plus, compania va oferi angajaţilor afectaţi cursuri prin care vor dobândi cunoştinţele de bază pentru accesarea fondurilor europene”, a declarat Nicolae Timiş, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Pachet de măsuri sociale
„Heineken România are o responsabilitate mare faţă de toţi angajaţii din Haţeg. Cred că setul complet de măsuri pe care le-am luat pentru a reduce impactul închiderii fabricii reflectă pe deplin acest lucru. Scopul nostru este să ne desfăşurăm activitatea, în România, pe termen lung, într-un mod eficient şi responsabil şi să ne consolidăm poziţia competitivă pe piaţă”, declară Jan Derck van Karnebeek, directorul general al Heineken România. Închiderea fabricii de bere din Haţeg reprezintă o grea lovitură pentru administraţia locală. Bugetul local şi aşa afectat de criză va fi văduvit de impozitul pe salarii. Cât despre taxele şi impozitele aferente clădirilor şi terenurilor deţinute la Heineken, primarul a renunţat la bunăvoinţă şi înţelegere şi este decis să le mărească la plafonul maxim prevăzut de lege.
De ieri, la fabrica din Haţeg au rămas angajaţi doar paznicii clădirii, în număr de 25. Aici s-a produs, în principal, berea Haţegana. Berea Haţegana, „va fi produsă în continuare, cu mândrie, respectând cu stricteţe reţeta originală”, garantează Jan Derck van Karnebeek, directorul general al Heineken România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura