Comunitate

Hărău: Între subvențiile APIA și incendierea miriștilor

Magdalena Șerban

Luna martie a venit cu debutul campaniei de depunere a cererilor pentru sebvențiile APIA, dar în unele zone a adus și primele incendii de vegetație. Dacă sunt prinși că escaladează legea, fermierii pot spune adio acestor subvenții. Și la Hărău există astfel de vestitori ai primăverii, din păcate.

Speră să se poată cu vorba bună
„S-a dat startul din 1 martie, așa că tri­mitem adeverințele pentru APIA, pe cale elec­tronică. Bineînțeles, cu acordul solici­tan­tului. Oamenii respectă termenele stabilite, la fel au făcut și anii trecuți, deoarece după data de 16 mai 2022, chiar dacă se înca­drează în cele 25 de zile admise după ter­men, vor fi penalizați cu unu la sută pe zi, afec­tându-i la bani. Deci interesul e să facă lucrurile la timp. Avem o cotă mare de fer­mieri la nivel teritorial. Ce mă îngrijorează e că a început perioada incendiilor din pricina focului lăsat să-și facă de cap. Am tot făcut campanii de conștientizare, dar o să aplicăm și amenzi. Nu există cale de întors. Unele terenuri se află în zona străzilor, producându-se fum și disconfort în aerul respirat. Dau foc și apoi pleacă. Nu e nici legal, nici moral. Focul necontrolat devine un pericol chiar și pentru vecini, atât în ce privește anexele sau casele, cât și animalele din gospodărie. În general, cel în cauză este identificat după aparte­nen­ța terenului, dar au mai fost cazuri când focul s-a extins la vecini și bieții oameni au fost și ei sancționați, deși nu erau autorul acțiunii. De curând am avut două incidente, dându-se foc la pajiști. Unul a fost stins în urma apelării numărului de urgență 112, la fața locului deplasându-se pompierii și voluntarii noștri, iar la celălalt au participat doar voluntarii noștri. Chiar dacă unii localnici își învață lecția, majoritatea rămân la vechile obiceiuri. De când sunt eu primar, am înregistrat o singură solicitare pentru permisul de lucru cu focul. În rest, nu s-a dat foc la nimic, ironic vorbind”, a arătat Lucian Mihael Weber Albu (foto), primarul din Hărău.

Nu vreți asta:
De subliniat că în baza legii, fermierii care dau foc resturilor vegetale riscă să piardă subvențiile de la stat. În plus, aceștia pot fi sancționați cu amendă de autoritățile de mediu și de pompieri. Potrivit specialiștilor, focul pus pe ogoare duce la creșterea riscului de eroziune, dar mai ales la poluarea atmos­ferei, prin degajarea de bioxid de carbon și amplificarea fenomenului de efect de seră. De altfel, legislația UE referitoare la sub­ven­țiile acordate agricultorilor prevede asigu­ra­rea de bune condiţii agricole şi de mediu te­renurilor (Good Agricultural and Environ­mental Conditions – GAEC), prin menținerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile. ,, Vă îndemnăm să nu utilizați focul deschis pentru arderea miriștilor sau igienizarea terenurilor fără să cereți și să obțineți aprobările legale constând în acceptul de la Agenția pentru Protecția Mediului și permisul de lucru cu focul de la primărie. Reamintim că toți cei care incendiază ilegal terenurile pot fi sanc­ționați cu amendă de la 3000 de lei până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 25000 de lei până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice”, a fost apelul lansat de edilul local.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura