Halterele şi-ar putea pierde statutul de sport olimpic

15 iunie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Halterele şi-ar putea pierde statutul de sport olimpic, „în funcţie de evoluţiile viitoare“ ale anchetei în ceea ce priveşte corupţia din cadrul Federaţiei internaţionale (IWF), a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters.

Un raport independent publicat săptămâna trecută a evidenţiat zeci de ani de corupţie şi fraudă sub conducerea fostului preşedinte al IWF, ungurul Tamas Ajan, care este acuzat că ar fi acoperit cazuri pozitive de dopaj şi ar fi retras milioane de euro în numerar din conturile Federaţiei internaţionale de haltere.
„Suntem profund îngrijoraţi şi şocaţi de acest raport şi de amploarea activităţilor descrise în domeniul antidoping şi guvernare“, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach, în cursul unei conferinţe de presă online.“Am precizat foarte clar că, pe baza rezultatelor şi concluziilor Comisiei de Supraveghere a IWF ne vom rezerva dreptul de a lua măsuri de anvergură, inclusiv – dar fără a se limita la asta – de a examina problema halterelor în programul Jocurilor Olimpice“, a adăugat conducătorul mişcării olimpice.
Ancheta, realizată de avocatul canadian Richard McLaren, autorul raportului care a expus, în 2016, un sistem de dopaj instituţionalizat în Rusia, vine în urma acuzaţiilor de corupţie şi dopaj lansate într-un documentar al postului german de televiziune ARD, difuzat la începutul lunii ianuarie. În urma acelor dezvăluiri, Tamas Ajan (81 ani), care a condus timp de două decenii Federaţia Internaţională de Haltere, s-a retras provizoriu, iar apoi şi-a prezentat demisia, la jumătatea lunii aprilie.
Thomas Bach (foto) a adăugat, totodată, că CIO nu va acorda nici o acreditare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, nici unul oficial IWF implicat în ancheta în curs. (N.Gavrea)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gimnastică. Echipament nou la LPS Cetate Deva

Finalul de săptămână a fost unul deosebit de fericit pentru LPS Cetate Deva, deoarece a sosit la unitatea şcolară un...

Fotbal, Liga a IV-a. Jiul are prima şansă la câştigarea campionatului

În aşteptarea reluării competiţiei fotbalistice din campionatul Ligii a IV-a din judeţul nostru, urmare a deciziei AJF Hunedoara, am urmărit...

Un nou protest la Termocentrala Mintia, alte promisiuni

Ieri, s-a derulat un nou protest la Termocentrala Mintia. Peste 100 de salariaţi au pornit un protest spontan în curtea...

Închide