Hackerul „Guccifer“ a fost predat americanilor

Adriana Năstase

Marcel Lehel Lazăr (foto), hackerul cunoscut drept „Guccifer“ sau „Micul Fum“, a fost predat autorităţilor judiciare americane, în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare. Pedeapsa a fost dată de un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computer.

A pledat vinovat
Cei de la Curtea de Apel Alba Iulia au transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr. 61/10 septembrie 2018 a instanţei. Hackerul a fost predat autorităţilor judiciare americane în urmă cu câteva zile.
„Guccifer“ a fost condamnat în 2016 la închisoare, de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, după ce a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată. A fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, şi a fost adus din nou în ţară în octombrie 2016 şi încarcerat iniţial la Rahova.
În septembrie, CA Alba Iulia a admis cererea de extrădare în SUA a hackerului, predarea acestuia fiind amânată până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau a executării până la termen a pedepsei de şapte ani de închisoare pe care o executa în România. Instanţa a constatat atunci că sunt întrunite condiţiile extrădării în ceea ce îl priveşte pe Lazăr şi a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din SUA, înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 8 august.
„Guccifer“ a făcut contestaţie la decizia CA Alba Iulia, contestaţie care i-a fost însă respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 5 octombrie.

A accesat conturile de mail ale unor personalităţi
În 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de şapte ani de închisoare primită pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România. „Guccifer“ a fost condamnat după ce s-a stabilit că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de „Guccifer“ se află George Maior şi Corina Creţu.
Rolul potenţial al lui Marcel Lehel Lazăr în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mailuri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.
Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.

One thought on “Hackerul „Guccifer“ a fost predat americanilor

 • 12 noiembrie 2018 la 21:12
  Legătură permanentă

  https://m.evz.ro/12-ani-de-la-moartea-lui-teo-peter.html

  Christopher van Goethem, un militar al SUA detaşat la ambasada din România, aflat în stare de ebrietate il omora calcandu-l cu masina pe Teo Peter , basistul trupei romanesti de rock Compact.Era in 2004. Romania l-a extradat rapid pe acest american , iar in USA , americanul a fost pusbpe liber!
  Acum in oct.2018, tribunalul din Romania il extradeaza pe un roman in USA , bagandu-l in gura lupului! Nu e normal!pana cand mai suntem sclavi americanilor care ne-au facut mult rau!Rusine !Shame!

  Marcel Leher Lazar vs Christopher van Goethem

  Christopher van Goethem, americanul a facut o crima , iar rimanul, Marcel Lehel Lazar nu a facut! Criminalul e liber , iar romanul e arestat si cu ani grei de puscarie, si extradat in SUA.Pe ce lume traim? Se vede ca tribunalul romanesc e inca comunist, subjugat americanilor? Cat va mai dura pana vor fii inlocuiti acesti judecatori?sistemul nostru judecatoresc e americanizat, fiind impotriva romanilor?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.