Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru acordarea veniturilor de completare minerilor disponibilizaţi

13 noiembrie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Mircea Crivăţ

Guvernul a adoptat ieri, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru acordarea veniturilor de completare în cazul minerilor care vor fi disponibilizaţi în urma închiderii unor mine, a anunţat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Promisiunea a fost onorată
„Aşa cum am promis încă dinainte de învestirea Guvernului Ludovic Orban, a fost rezolvată situaţia minerilor blocaţi în subteran la Paroşeni şi Uricani. Astăzi a fost adoptată OUG pentru acordarea veniturilor de completare pentru cei care urmează să fie disponibilizaţi, OUG iniţiată de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri“, a precizat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că normele de aplicare vor fi elaborate printr-un ordin comun al miniştrilor Economiei şi Muncii.
„Cei care aşteaptă această prevedere legală pentru a debloca situaţia privind veniturile de completare la care sunt îndreptăţiţi vor beneficia de aceste drepturi aşa cum este normal să se întâmple, printr-o ordonanţă de urgenţă. Situaţia a fost rezolvată“, a spus Dancă.

Peste 700 de beneficiari ai ordonanţei
Acest act normativ aşteptat de mineri reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate şi în această privinţă, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru 350 de persoane în 2020 şi 362 de persoane în 2021. Impactul bugetar ar fi de aproximativ 15 milioane de lei, iar actul normativ a fost elaborat de aparatul de lucru de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Au protestat 11 zile în subteran
Aproape 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat din 28 octombrie în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului. Protestatarii au solicitat un act normativ prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maximum 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.
Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.
După ce au primit asigurări că ordonanţa mult aşteptată va fi aprobată în şedinţa Executivului din această săptămână, minerii au suspendat protestul, după 11 zile de stat în subteran.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Traian spune:

  Tot respectul ptr. mineri.
  Dar, dece nu au dat ordonanța guvernul PSD?
  Bine ca situația a fost rezolvată de cineva-guvernul PNL.
  Dar minerii si-au dat voturile tot “ciumei rosii”.
  …Eh, după fapta si răsplata ?!!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 14.11.2019

Alin Danciu, bărbat din municipiul Vulcan Pentru că judecătorii Curţii de Apel Timiş au decis să-i menţină arestul preventiv, el...

Bulina albă, 14.11.2019

Rolland Szedlacsek, coordonatorul clubului de robotică AlphaBit din Petroşani Pentru că elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, coordonaţi...

Gura lumii, 14.11.2019

S-a dat mare expert în drept şi s-a lăudat în gura mare că va ajunge o mare doamnă, şefă peste...

Închide