Categories: Gura lumii

Gura lumii 06.09.2011

Dincolo de minusurile evidente din sistemul de învăţământ, rezultatele dezastruoase de la examenul de Bacalaureat din acest an demonstrează cu vârf şi îndesat că românii sunt adepţii practicii de „îngrăşare a porcului în ajun”. Adică în loc să înveţe ori să muncească serios şi conştiincios zi de zi, ei încearcă să fenteze şi să rezolve un examen sau orice alt fel de problemă prin efort minim. Pe acelaşi principiu a activat şi un antrenor de la un club de fotbal din sudul judeţului. Atât timp cât rezultatele au venit din inerţie, pentru că echipa a jucat într-o ligă inferioară, tehnicianul era prieten cu jucătorii şi nu îi ţinea prea din scurt. Când însă echipa a ajuns, prin mijloace oculte, într-un eşalon mai de Doamne ajută, iar rezultatele au început să scârţâie, antrenorul a încercat să dea milităria jos din pod. Antrenamentele au devenit mai intense, iar înainte de meciuri tehnicianul făcea razii cu maşina prin oraş şi îşi adună jucătorii din cluburi şi discoteci. Strategia nu a dat roade, întrucât atât jucătorii, cât şi alte personaje din conducerea clubului l-au sabotat, pentru a fi schimbat. Iar până la urmă, cu rezultate sub nivelul celor de la Bacalaureat în primele trei etape, tehnicianul s-a recunoscut învins şi a demisionat.

Se ştie că fructele exotice exercită o atracţie maximă asupra românilor care au fost văduviţi vreme de 50 de ani de astfel de produse, din cauza regimului dictatorial. Speculând această slăbiciune, la un supermarket cu pretenţii, preţurile la unele sortimente de astfel de fructe sunt nesimţite. Astfel, dacă la banane şi portocale, unde concurenţa e maximă şi obligă la rulaj, nivelul preţurilor e decent, la ananas, de exemplu, acesta e mult exagerat. Nu ştim care e preţul de achiziţie, însă aproape sigur preţul de vânzare e de vreo 4-5 ori cât acesta. Din cauza preţului umflat şi a crizei din buzunarele românilor, produsul nu prea se cumpără şi trece prin reduceri succesive, în funcţie de cât de tare se degradează produsul în raft. Se ajunge astfel ca în momentul în care ananasul e aproape necomestibil să coste sub un leu, de 10-12 ori mai puţin decât preţul iniţial, şi nici aşa nimeni nu-l mai cumpără. În această situaţie, poate o abordare mai corectă şi mai avantajoasă chiar şi pentru comercianţi ar fi practicarea unui preţ corect, cu 10-20 la sută adaos comercial. Numai că la noi cei din comerţ par că activează după modelul jafului la drumul mare şi nu în ideea de a lucra reciproc avantajos.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Prea vorbiti de "antrenorul din sudul judetului" de o vreme incoace. Nu a vrut sa cotizeze la ziar cu ceva publicitate sau ce aveti cu el? Prea miroase toata campania asta asa ca lasati-o balta...

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Lucrurile sunt clare în regiunea cu lăm­pașe. Dacă n-ar fi vorba de democrație, parcă nici…

3 ore ago

Bulina albă

Alexandru Moroșanu, elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani Pentru că a fost medaliat…

3 ore ago

Bulina neagră

Mihaela A., condamnată pentru delapidare Pentru că nu a respectat obligațiile impuse de instanță și…

3 ore ago

Laurențiu Nistor: Castelul Nopcsa din Țara Hațegului, readus la viață

În Țara Hațegului, la Săcel (comuna Sântămăria-Orlea), se află unul dintre cele mai impunătoare monumente…

4 ore ago

Braconieri de comori dacice scăpați de justiție

Braconierii au fost cercetați ani în șir pentru săpături neautorizate și je­fuirea unor situri arheologice.…

4 ore ago

Percheziţii la persoane care comercializau produse contrafăcute, în zona Orăştie

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Hunedoara au pus în executare, miercuri, trei mandate…

4 ore ago