Gunoiul de la Petrila, „acoperit” de instanţă

Carmen Cosman

Garda de Mediu îi amendează, iar instanţa transformă sancţiunile în avertismente. Cam aşa decurg lucrurile în privinţa administraţiei publice din Petrila, în ceea ce priveşte deponeul de gunoi, care, cel puţin în acte, este închis de circa trei ani.  

Nu plătesc amenzile
În realitate, însă, maşinile de gunoi continuă să depoziteze aici deşeurile, ca să nu le mai ducă până la Vulcan, unde se află singura groapă de gunoi ce mai are voie să funcţioneze în Valea Jiului. O problemă care pare fără de sfârşit, în ciuda numeroaselor sancţiuni aplicate de comisarii de mediu, iar acum s-a găsit şi explicaţia. „Noi în sancţionăm, ei ne dau în judecată, iar în instanţă, sancţiunea se transformă în avertisment. Apoi, timp de şase luni, nu mai putem să-i sancţionăm pentru aceeaşi faptă”, a declarat  şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan. Până acum, Primăria Petrila nu a plătit niciodată vreo amendă dată de comisarii de mediu. Şi nici nu avea de ce, dacă ţinem cont de indulgenţa instanţelor de judecată, care nu ţin cont de faptul că în acest fel, contribuie la problemele de mediu, pentru care România este „urecheată” de Uniunea Europeană.

Plan de conformare nerespectat
Groapa de gunoi de la Petrila trebuia închisă încă de acum trei ani, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Terenul trebuia ecologizat, există chiar şi un program de conformare, dar, spune comisarul Moldovan, nici acesta nu se respectă. Teoretic, administraţia publică locală ar putea fi sancţionată. Practic, şi dacă s-ar întâmpla acest lucru, tot nu ar plăti nimeni, niciodată. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan, a precizat că în urma incidentului recent, în care gunoaiele depozitate la Petrila au luat foc, a solicitat acoperirea lor cu pământ, dar firma care administrează deponeul s-a oprit la jumătatea lucrării.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.