Grădiniţă nouă la Hărău

Magdalena Şerban

Prin Programul Reforma Educaţiei Timpurii în România, de curând, conducerea administraţiei publice din Hărău a semnat, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, avizarea educaţională a proiectului ce prevede construirea unei grădiniţe cu program normal în localitatea principală.
„Programul este implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare. Grădiniţa prevede două săli de grupă, cu câte 20 de locuri fiecare. Construcţia, cu toate dotările necesare, va fi oferită la cheie, iar contribuţia noastră constă în terenul aferent, la care se adaugă amenajarea exterioară, adică parcări, împrejmuire şi loc de joacă. De asemenea, ar mai fi branşamentele la apă şi curent. Toate cele enumerate le vom realiza din bugetul local. În perspectivă, ne dorim să concentrăm învăţământul preşcolar şi şcolar în satul de la centru, existând două microbuze care asigură transportul elevilor. Ar fi bine ca unul să fie dedicat preşcolarilor, iar celălalt şcolarilor. În prezent, există trei grădiniţe şi trei şcoli funcţionale în satele Bârsău, Hărău şi Chimindia. Cea din localitatea principală are clasele I-VIII. Sistemul însă e unul greoi, deoarece, din cauză că sunt mai puţini copii pe sate, cursurile se fac la comun, adică patru clase într-o sală. Deşi se predă diferenţiat, pe clase, copilaşii nu sunt atenţi sută la sută şi există o problemă în acest sens. Trebuie ca o clasă să fie de sine stătătoare şi să li se predea elevilor o singură materie la ora de curs. Sunt convins că şi ei vor înţelege mai bine, apărând şi concurenţa între ei. Aşa trebuie să fie, în mod normal“, a spus Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul comunei Hărău.
Potrivit acestuia, s-au depus documentaţiile pentru obţinerea avizelor, iar grădiniţa va fi gata cel mai probabil în 2019. Cât îi priveşte pe liceeni, aceştia merg la colegiile din Deva şi Simeria.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.