Gorunul lui Horea revine la viaţă după ce un vlăstar a răsărit la rădăcina acestuia

O tânără tulpină, cu câteva frunzuliţe de stejar, a răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea, din cimitirul de la Ţebea, după mai bine de 15 ani în care s-a crezut că arborele, vechi de 400 de ani şi declarat monument istoric, s-ar fi uscat cu totul.

Să aibă condițiile necesare
Descoperirea vlăstarului de gorun a avut loc în urmă cu câteva zile, în timpul pregătirilor pentru Serbările Na­ţionale de la Ţebea, autorităţile judeţene care admi­nistrează Panteonul Moţilor propunându-şi să aibă grijă de tânărul stejar, despre care nu se ştie, cu sigu­ranţă, cum a răsărit acolo.
„Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fan­tas­tic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăs­tar tânăr. Am fost surprinşi şi ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranţă şi de continuitate a obiceiurilor, tradiţiilor şi respectului faţă de eroii neamului, în ci­mitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu. O să ne îngrijim să aibă condiţiile necesare pen­tru a se dezvolta în mod corect şi pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Ţebea”, a declarat Radu Barb, direc­to­rul general al Direcţiei Generale de Administrare Mo­numente şi Promovare Turistică (DGAMT) Hunedoara. (A.Năstase)

 

Gorunul lui Horea are o circumferinţă de aproape nouă metri, iar istoria locurilor a consemnat faptul că sub acest copac moţii au fost chemaţi la luptă de către Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784.
Gorunul a intrat în declin după mai bine de o sută de ani, în perioada 1891-1892, când la baza lui au fost depozitate cărămizile folosite la ridicarea bisericii din cimitir. Pentru a fi protejat, în anul 1924 gorunul a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat pe interior, fiind retezat la o înălţime de nouă metri. Trunchiul stejarului a fost îmbrăcat apoi în ciment în anul 1947, pe exterior fiind executat un model de scoarţă de copac.
Ultima creangă viabilă a Gorunului lui Horea s-a rupt în anul 2005, în urma unei furtuni puternice, iar de atunci s-a crezut că stejarul s-a uscat definitiv. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.