ActualitateFlash

Ghici ciupercă, cine plăteşte?

Nicolle Ebner

Pentru a face faţă unei cauze complexe, în care se cer daune de peste 2,1 milioane lei, Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) s-a văzut nevoit să angajeze servicii juridice specializate, care să-i reprezinte interesele în instanţă.

A pierdut un proiect SAPARD

În urmă cu trei ani, mai exact în luna iulie 2007, Atila Kurta, administrator al SC Ciupercăria Spor SRL Deva, a început, pe raza comunei Rapolt – mai exact, lângă Măgura Uroiului – lucrările de construcţie a unei ciupercării moderne, în baza unui proiect în valoare de 500.000 de euro, din care 100.000 finanţare nerambursabilă SAPARD şi 400.000 credit bancar. Lucrările demarate ca urmare a unei autorizaţii de construcţie eliberate de CJ Hunedoara, au fost sistate după cinci zile, de către conducerea Direcţiei de Cultură Deva, în urma unei sesizări a muzeografului Mihai Căstăian (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane – secţia Orăştie). De bună credinţă, Atila Kurta a oprit lucrările şi a angajat, la recomandarea conducerii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, 10 specialişti care urmau să facă, timp de 10 zile, descărcarea arheologică a terenului pe care urma să se construiască ciupercăria. „Au săpat un şanţ lung de 20 de metri, adânc de doi metri şi tot atâta de lat, din care au scos câteva cioburi şi vreo patru pietre. Nu au reuşit să reconstituie nici măcar un vas întreg, dar, cu toate acestea, mi s-a spus de la muzeu că lucrările de descărcare arheologică trebuie continuate şi chiar extinse. Mi s-a recomandat să angajez 15 specialişti de la muzeu, care să lucreze 30 de zile şi să sape şi mai multe şanţuri de dimensiunile mai sus menţionate. Am făcut un calcul şi am constatat că lucrările de descărcare arheologică mă costau un miliard de lei vechi, fără a primi garanţia că după aceea voi putea continua lucrările la investiţie, aşa că am renunţat”, a declarat Atila Kurta, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Investitor, între ciocan şi nicovală

Dat fiind faptul că era vorba de un proiect SAPARD, Atila Kurta nu a putut muta investiţia în altă locaţie, aşa că s-a văzut nevoit să stopeze lucrările. Pus între ciocan şi nicovală – actul CJH care îi dădea drept de lucru şi actul de la Direcţia de Cultură care spunea că nu poate lucra, Atila Kurta a dat în judecată CJH şi Direcţia judeţeană pentru Cultură, în luna septembrie 2007, pentru a-şi recupera daunele. „Expertizele contabile şi agricole au stabilit un prejudiciu de 2,1 milioane lei, asta, doar la momentul introducerii acţiunii în instanţă. Dar, valoarea creşte în funcţie de penalităţile aplicate creditului şi majorarea cheltuielilor de judecată. În plus, am dovedit că, la data demarării proiectului, aveam contract de desfacere încheiat pentru toată producţia”, a menţionat administratorul SC Ciupercăria Spor SRL Deva.

Foşti directori, buni de plată

Situaţia este destul de gravă pentru CJ Hunedoara. Dovadă, faptul că, după doi ani şi jumătate, timp în care instituţia a fost reprezentată, în instanţă, de juriştii proprii, acum este nevoie de avocaţi specializaţi în drept comercial. „Consiliul judeţean nu a fost informat nici de muzeu şi nici de Direcţia de Cultură, că zona Măgura Uroiului este sit arheologic, cu toate că aveau ridicările topo încă de prin 2005-2006. Pentru că aveau obligaţia să ne anunţe înainte de eliberarea autorizaţiei de construcţie, Consiliul judeţean se va îndrepta, la rândul său, împotriva celor doi directori, nu împotriva instituţiilor”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ. Prin urmare, fostul director al muzeului din Deva, Marcel Morar, şi fostul director al Direcţiei judeţene de Cultură, Silvia Beldiman, vor fi buni de plată, în cazul în care CJH pierde procesul şi va fi silit să plătească daunele de 2,1 milioane lei.

5 comentarii la „Ghici ciupercă, cine plăteşte?

  • Consiliul Judeţean nu a întrebat muzeul sau Direcţia pentru Cultură înainte de a emite certificatul de urbanism, nu le-a anunţat în vreun fel în legătură cu respectiva investiţie. Dacă reprezentanţii Consiliului Judeţean se adresau Direcţiei pentru Cultură, în mod sigur aflau că acolo este o zonă unde este necesar avizul acestei instituţii pentru emiterea autorizaţiei de construcţie, cereau acest aviz prin Certificatul de urbanism, iar atunci investitorul îşi putea planifica timpul şi banii în cunoştinţă de cauză. Oricum, s-a procedat cum se face frecvent – celor care au emis Certificatul de urbanism nu le-a păsat dacă acolo este vreun sit. Dacă ne uităm în jur în judeţ – la starea monumentelor istorice, inclusiv a celor aflate pe lista UNESCO, constatăm aceeaşi nepăsare a autorităţilor judeţene, care îşi amintesc de monumentele judeţului doar la ocazii festive, când încearcă să îşi facă publicitate, vor să dea bine în faţa presei etc. Probabil că reprezentanţii Consiliului Judeţean nici nu ştiu că au o serie de obligaţii faţă de monumentele din judeţ, de aceea interesul lor se manifestă în principal doar la nivelul declaraţiilor.

  • Sa ne spuna marii arheologi ai judetului (a se citi IDIOTI), în frunte cu Căstăian cum a reusit Şendroiu să ridice ditamai Steaua MUreşului la doi paşi de locul unde omu ăsta a vrut să-şi facă ciupercăria. Adică, băi arheologii lu peşte prăjit, acolo nu aţi găsit nico o urmă din copita calului lui Decebal ? Nenorociţii dracului!

  • Hai sa va spun eu care e realitatea!
    Omu’ asta a investit in ciupercarie…inclusiv pe proiect SAPARD (cu proiect platit, avize, etc…o caruta de bani). Cand i s-a dat avizul de consturctie stia si Muzeul si Directia de Cultura (ce-i drept verbal nu in scris). Ca si rezultat muzeul a scos cate-va cioburi de oale si nimic altceva (in timp ce altii furau din Muntii Orastiei monede de aur la greu). Chestia era ca mai marele de la Muzeu de atunci (Morar) i-a cerut omului prin interpusi ceva „drepturi” daca nu ii suspenda lucrarea pana „vrea p…a lui” am citat. Si de aici blocajul cu pricina.
    Pai daca muzeu gaseste niste cioburi de oale (nu mai mult de 20 buc) !!!! asta in mintea specialistilor e sit arheologic de mare importanta ????

  • Sa plateasca nenorocitii de directori, dar si Molot ca el e capul rautatilor, numa ca el o sa scape si de data asta, desi e clar vina lui. Oare cand o sa scapam oare odata de ”PURCEII” de la conducere, se zvoneste ca isi deschide domnul ”PURCEL” televiziune pe satelit doar se apropie alegerile.

  • cand esti mic, urat si batran si nu te respecta nimeni, toti iti stiu doar de frica doar pentru ca esti smecher la putere…bogatia si lacomia fara numar, ma intreb la ce ajuta? nu poti cumpara pe bani inaltime, frumusete, respect, tinerete, intelepciune, etc…
    fratilor nu mai carcoti, pe asemenea personaje nu trebuie sa le uram, le bate destul bunul D-zeu si ei sunt orbi si nu vad…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura