Geoagiu: locuinţele ANL, aproape de darea în folosinţă

11 februarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Conducerea oraşului Geoagiu a intrat în forţă în anul 2020, aici urmând să prindă contur edificiul dedicat Centrului de zi şi unităţii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, demarat din fonduri europene nerambursabile, în timp ce construcţia blocurilor ANL se apropie de final.

Sprijin pentru seniorii aflaţi în suferinţă
„Ne-am dorit pentru comunitate un sistem complex de servicii sociale în baza căruia să fie acordate îngrijiri la domiciliu şi prestate servicii socio-medicale persoanelor vârstnice din oraşul nostru. Sunt vizaţi aceia care nu au familie sau nu se află în întreţinerea uneia ori a mai multor persoane, nu realizează venituri proprii sau ele nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare, nu se pot gospodări singuri sau necesită îngrijire specializată, se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio – medicale din cauza bolii sau stării fizice, respectiv nu sunt încadrate în gradul de handicap cu asistent personal”, a arătat Vasile Cărăguţ (foto), primarul oraşului Geoagiu. Edilul a subliniat că momentan există 1.067 de persoane vârstnice la nivel local, din care 266 prezintă dificultăţi în asigurarea activităţilor curente, acestea constituind de fapt grupul ţintă al programului investiţional.
În ce priveşte locaţia, Centrul va fi amenajat într-o clădire de pe strada Feredeului, nr.1, în suprafaţă de 293 de metri pătraţi, care, din păcate, a suferit un proces continuu de degradare. Noul obiectiv prevede sală de club pentru terapie ocupaţională (capacitate: 25 de persoane / serie), oficiu, sală de odihnă pentru două-patru persoane, sală de consiliere socială, birou administrativ, grupuri sanitare, parcare în incintă, spaţii pentru odihnă şi discuţii în aer liber, organizarea de jocuri de şah, table etc. Valoarea lucrărilor ajunge la 1.261.277 de lei, finanţarea fiind câştigată de la Uniunea Europeană. Bineînţeles, există şi cheltuieli catalogate neeligibile, ce vor fi suportate din visteria primăriei. (56.000 lei – la care se adaugă şi alte cheltuieli neprevăzute ce pot apărea pe parcursul realizării investiţiei).

Locuinţe ANL pentru tineri
Pe de altă parte, cei care se află în căutarea unui acoperiş deasupra capului, aducându-le confort, siguranţă şi o oază de linişte, mai au puţin până la îndeplinirea dorinţei de mai bine.
„Ţinând cont de apropierea termenului de finalizare a lucrărilor la blocurile ANL, vreau să aduc la cunoştinţă criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor şi în repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, cu precizarea că încă se mai primesc solicitări. Cei interesaţi să nu uite că se califică dacă au vârsta de până la 35 de ani, iar cererea se efectuează numai individual şi în nume propriu. Titularul cererii şi ceilalţi membri ai familiei aflate în întreţinerea acestuia trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale sau a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Solicitantul trebuie să îşi desfăşoare activitatea pe raza teritorială a oraşului Geoagiu sau să facă dovada că are domiciliul stabil de cel puţin un an în raza noastră teritorială”, a punctat edilul. De amintit că cele două blocuri ANL construite în apropierea sediului administrativ dispun de 30 de apartamente (câte 15 într-un imobil, fiecare deţinând câte şapte apartamente cu o cameră, plus câte opt apartamente cu două camere), au finanţare asigurată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, dar şi de la bugetul local pentru utilităţi. Din estimările autorităţii publice, vor fi recepţionate în luna aprilie. „Până în prezent, un număr de 65 de tineri au înaintat cereri de locuinţe. Eram printre oraşele din ţară care nu le puteau oferi un sprijin real, aşa că trebuia remediat cu prioritate şi acest aspect”, a mai afirmat primarul oraşului Geoagiu.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tenis de câmp. România va înfrunta Italia în play-off-ul Fed Cup

În urma tragerii la sorţi efectuată ieri, România va înfrunta Italia în play-off-ul Fed Cup, în perioada 17-18 aprilie 2020,...

Baschet. Echipa CN „Decebal“ Deva s-a impus la etapa judeţeană

Anul competiţional 2020 a debutat foarte bine pentru elevii de la CN „Decebal“ Deva, cei care până în prezent s-au...

Florentina Marincu-Iuşco participă la Cupa Balcanică Indoor

În cursul zilei de ieri a fost comunicat lotul cu care România va participe la finalul acestei săptămâni la o...

Închide