Actualitate

Furtunile au făcut prăpăd în județ

Un număr de 17 localităţi au fost afectate de furtuna care s-a abătut asupra judeţului Hunedoara în noap­tea de vineri spre sâmbătă, mai mulţi copaci şi acoperişuri fiind doborâte la pământ, iar 4.350 de consumatori nu au energie electrică, anunţă Ins­pec­to­ratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Pompierii, la datorie
În oraşul Călan pompierii militari au intervenit cu autoscara mecanică, după ce elementele de construcţie de la două acoperişuri au fost dislocate de vânt, unele dintre acestea căzând peste cablurile de la reţeaua electrică. În oraşul Haţeg, acoperişul unei case a fost smuls de vânt şi a căzut peste două autoturisme aflate într-o parcare. Natura a luat-o, din nou, razna, în acest weekend. „Ca urmare a avertizărilor meteorologice – cod portocaliu şi cod roşu (fenomene meteo imediate) emi­se pentru judeţul Hunedoara, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, până la ora 08,00, s-au primit 40 de apeluri prin care se solicita inter­venţia echipajelor operative. Astfel, 60 de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au intervenit pe parcursul acestei nopţi pentru înlăturarea efectelor negative înregistrate în 17 localităţi: Deva, Petroşani, Călan, Haţeg, Sarmizegetusa, Teliucu Inferior, Teliucu Superior, Lăpugiu de Jos, Ohaba, Ilia, Fizeş, Boholt, Salaşu de Sus, Paroş, Orăştioara de Sus, Chitid şi Bretea Mureşană”, se precizează într-o informare a ISU Hunedoara. Din cauza furtunii, 15 copaci au căzut pe căile rutiere, au fost semnalate două avarii la reţele stradale de energie electrică, cu risc de incendiu, şi o curte a fost inundată.

Mii de consumatori, fără energie electrică
„Din informaţiile primite de la dis­tribuitorul de energie electrică, 4.350 de consumatori au fost afectaţi, si­tua­ţia este în dinamică, funcţie de ac­ti­vitatea echipelor din teren. De ase­me­nea, circulaţia a fost restricţionată pe DN 68 Haţeg – Caransebeş şi alte 8 dru­muri judeţene au fost blocate”, men­ţionează sursa citată. Pompierii au desfăşurat, sâmbătă dimineaţa, patru intervenţii pentru înlăturarea arborilor căzuţi pe carosabil în localităţile Peşteana, Bretea Streiului şi Petroşani, precum şi pentru remedierea unei situaţii de urgenţă semnalată în loca­litatea Zeicani, unde mai multe fire de curent electric sunt desprinse de pe stâlpii de electricitate. La acest caz a fost solicitată intervenţia echipei teh­nice a distribuitorului de energie. Ju­deţul Hunedoara s-a aflat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, sub Cod roşu de fenomene meteorologice peri­culoase, fiind emise două mesaje RO-ALERT pentru zonele vizate.