Actualitate

Fotografiile baronului-savant Nopcsa, expuse la Deva

Cristina Ghenea

Ajunsă pentru prima dată în ţara noastră, o expoziţie cu 140 de fotografii ale savantului Franz Nopcsa este găzduită de Galeriile de Artă din Deva. Exponatele datează din perioada 1903-1913 şi vor rămâne în judeţul Hunedoara până în luna noiembrie.

Puţini îi cunosc istoria

Expoziţia a fost denumită „Savantul Fotograf Nopcsa – o imagine cât o mie de cuvinte” şi este un proiect cultural organizat de Societatea de Educaţie Nonformală şi Socială(SENS). „În fotografii, sunt ilustrate peisaje din Ţara Haţegului, dar şi din Macedonia, Albania sau Kosovo. De asemenea, în multe dintre acestea se regăsesc bărbaţi tineri şi chiar copii purtând arme”, a declarat Dacian Munteanu, preşedintele SENS. Acesta a mai adăugat că expoziţia reprezintă doar primul pas din cadrul acestui proiect, prin care se doreşte evidenţierea valorilor culturale lăsate moştenire de reputatul savant hunedorean. Fotografiile pot fi admirate în Galeriile de Artă din Deva până vineri, 30 septembrie, pentru ca mai apoi, expoziţia să fie mutată la Galeriile de Artă din Hunedoara (3-7 octombrie) şi la Casa de Cultură din Haţeg (10 – 14 octombrie). De asemenea, exponatele vor ajunge şi în Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR), instituţie care alături de SENS, a făcut posibilă realizarea acestui proiect cultural. „Deşi Hunedoara este locul de baştină a baronului Nopcsa, aceste fotografii nu au fost expuse niciodată în România. Savantul a lăsat lumii adevărate opere artistice, iar dacă dincolo de hotarele ţării este foarte cunoscut pentru acest lucru, în mod paradoxal, în judeţul nostru, puţini îi cunosc istoria. De aceea, sperăm ca prin realizarea acestui proiect, să aducem un plus de educaţie cetăţenilor”, a declarat Liliana Ţolaş, manager interimar al MCDR Deva.

A descoperit dinozaurii pitici din Ţara Haţegului

Baronul şi, totodată, savantul Franz Nopcsa s-a născut la Deva, în 1877, fiind ultimul descendent al familiei nobiliare haţegane Noaptea (devenită Nopcsa, prin maghiarizare). A fost membru al Academiei de Ştiinţe din Viena, fondator al paleobiologiei, director al Institutului Geologic Regal din Budapesta şi iniţiator al studiilor de albanologie. De asemenea, Nopcsa a fost şi pretendent la tronul Albaniei şi descoperitor al dinozaurilor pitici din Ţara Haţegului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura