Sport

Fotbalul hunedorean e în pierdere de performanţă

Ciprian Marinuţ

Două dintre cele cinci echipe din judeţul Hunedoara înscrise, ieri, la startul competiţiilor fotbalistice organizate de FRF, vor evolua în eşaloane inferioare faţă de sezonul precedent. Minerul Lupeni a rămas singura echipă hunedoreană din liga secundă. Mureşul Deva şi Jiul Petroşani au retrogradat în eşalonul trei, unde le vor avea drept colege pe Marmosim Simeria şi FC Hunedoara, care a „promovat” printr-o fuziune.

La trecutu-ţi mare, şubred viitor

FRF a stabilit, ieri, componenţa celor două serii ale ligii secunde şi a celor şase din eşalonul trei, însă nu se ştie sigur ce echipe vor începe sezonul şi mai ales cine va încheia competiţia. „De înscris, s-au înscris toate care aveau dreptul, dar sunt echipe care au probleme financiare şi ori îşi vor vinde locul, ori vor abandona pe parcurs”, a spus unul dintre reprezentanţii echipelor hunedorene, prezent, ieri, la sediul FRF.

Faţă de anii 80-90, când fotbalul hunedorean avea peste 10 echipe în competiţiile naţionale, acum, au mai rămas doar cinci. Şi nu e vorba de echipe de elită care să mănânce performanţă pe pâine. Ci, discutăm de trupe fără pretenţii şi bântuite de criza financiară. Pe vremuri, Jiul şi Corvinul făceau show în primul eşalon. De asemenea, Mureşul Deva, Dacia Orăştie, Minerul Lupeni şi Minerul Uricani activau în liga secundă. Iar CFR Simeria, Aurul Brad, Minerul Certej sau Inter Petrila defilau în divizia a III-a. Acum, cele cinci echipe care vor reprezenta fotbalul hunedorean la nivel naţional sunt mulţumite că există. Iar problema performanţei nu se prea pune.

Program bun pentru lupii negri

Unica echipă hunedoreană din liga secundă, Minerul Lupeni, şi-a aflat, ieri, şi programul competiţional, în turul campionatului. Formaţia antrenată de Ionel Augustin va începe cu un meci tare, în deplasare, cu Petrolul Ploieşti, echipă cu planuri de promovare, iar jocul e perfect pentru …evaluarea potenţialului. Vor urma patru etape cu adversari accesibili, între care şi nou-promovatele Voinţa Sibiu (etapa a IV-a, acasă) şi ACU Arad (etapa a V-a, deplasare). Etapele de mijloc le aduc lupilor negri adversare de nivel mediu, precum FC Bihor (etapa a VII-a, deplasare), CSM Rm. Vâlcea (etapa a VIII-a, acasa) sau FC Baia Mare (etapa a IX-a, deplasare). Finalul turului se anunţă încins, întrucât „minerii” vor juca împotriva unor echipe cu pretenţii, precum Unirea Alba Iulia (etapa a XI-a, acasa), UTA (etapa a XII-a, deplasare), FC Argeş (etapa a XIII-a, acasă) şi Internaţional Curtea de Argeş (etapa a XV-a, acasă). Campionatul ligii secunde va începe în 21 august.

Una cu pretenţii, trei fără

Dintre echipele hunedorene acceptate, ieri, de FRF pentru a evolua în Liga a III-a, doar Mureşul Deva şi CFR Marmosim Simeria erau sigure că au drept de participare. FC Hunedoara a obţinut un loc în eşalonul trei printr-o fuziune cu CS Eolica Baia Tulcea. Iar Jiul, care era dată ca şi dezafiliată, din cauza neachitării datoriilor faţă de foştii jucătorii, a fost acceptată, pe finalul Adunării Generale a FRF, nu se ştie pe ce criterii. Fie li s-au amânat datoriile, fie au cumpărat locul altei echipe şi îşi pierd palmaresul.

La capitolul pretenţii, dintre cele patru echipe, doar una se gândeşte la performanţă. Mureşul nu a anunţat planuri de a investi pentru a promova, ci a precizat că va miza pe jucători tineri. Marmosim Simeria pare stabilă din punct de vedere financiar, iar acesta poate fi un atu pentru visele de promovare. La FC Hunedoara, entuziasmul va fi mare, însă e greu de crezut că trupa antrenată de Nelu Mitrică va ţinti foarte sus, având în vedere că e debutantă la acest nivel. La Jiul, nimic nu e sigur, iar viitorul e incert.

FC Hunedoara, Jiul şi CFR Marmosim au fost repartizate în seria a V-a, iar Mureşul Deva în seria a VI-a. „Nu e însă nimic bătut în cuie, pentru că sunt multe echipe cu probleme. Pot fi eliminate unele echipe şi aduse altele, la fel cum se poate schimba şi componenţa seriilor”, a spus un oficial al unei echipe hunedorene prezent, ieri, la sediul FRF. Conform tragerii la sorţi de ieri, echipele hunedorene au următorul program în prima etapă, programată în 28 august: Seria a V-a: FC Hunedoara – Bihorul Beiuş; Termo Tr. Severin – Jiul Petroşani; CFR Simeria – Milenium Giarmata; Seria a VI-a: Unirea Dej – Mureşul Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura