FOTBAL JUNIORI. Un junior care vrea să joace în Italia. DE la CSM Deva la Genoa

În urmă cu câteva luni, rela­tam des­pre un tânăr junior cres­­cut la Școala de fotbal Primavera Deva, Ianis Dobrescu, că in­ten­ționează să bată la porțile clu­burilor de fotbal din Italia. Jucătorul devean, com­po­nent al lotului Naționalei de fotbal U15, a fost pro­pus pentru o pe­rioadă de probă la clu­bul ita­lian de fotbal Genoa CFC.
Recent revenit acasă, l-am abordat pe ju­niorul devean, pentru a aflat amănunte despre pe­rioada petrecută în Italia:
Ianis Dobrescu: A fost o experiență foarte frumoasă și vreau să le mul­țu­mesc pă­rinților și impresarului meu, Florin Manea, cei care au avut încre­de­re că pot evolua la un nivel mult mai ridicat decât aici, la Deva. Aștept să vedem ce va fi în viitor. A fost bine, am reușit să mă des­curc, am fost ac­cep­­tat la clubul italian Genoa și acum vom lua în con­si­derare ce se va întâmpla.

Reporter: Adică, la ce să ne aștep­tăm? Rămâi acasă, la Deva, sau te transferi în Italia? Poate vine un alt impre­sar și o să te solicite să te muți la o echipă mare din campionatul nostru. Ce zici ?
Ianis Dobrescu: Până la 16 ani eu nu pot semna un contract de jucător pro­fe­sionist, dar vrea să fac acest lucru când voi împlini acești ani. Până atunci, hotârăsc părinții mei pentru mine. Nu am nici o problemă cu asta, pot să joc la orice club din România, dar eu vreau să joc în Italia.

Reporter: Ce ai văzut frumos la Academia de la Genoa?
Ianis Dobrescu: În primul rând, am fost impresionat de cum m-au primit colegii din echipă. A fost o primire foarte frumoasă. La fel și antrenorii, iar acest lucru contează foarte mult pen­tru moralul meu.

Reporter: E o diferență între ce joacă ei, acolo în Italia, și ce jucați voi, aici, acasă?
Ianis Dobrescu: Da, e diferență. Tac­tica, pregătirea tactică, este foarte multă, se face multă forță, se bazează foarte mult pe mobilitate.

Reporter: Am auzit că te-au accep­tat la Genoa deoarece ești polivalent, tragi la poartă și cu stângul și cu drep­tul. E adevărat? Pe ce post ai vrea să joci în echipă?.
Ianis Dobrescu: Da, e adevărat. Pentru ei este un lucru foarte impor­tant să poți să evo­luezi pe mai multe posturi. Eu sunt po­li­valent, pot juca pe mai multe posturi, stânga, dreapta, mij­lo­caș, În pri­mul rând a-și vrea să joc, dacă se poate, atacant central pentru că acolo mă simt cel mai bine, apoi extremă stângă sau milocaș stâng.

Reporter: Portar?
Ianis Dobrescu: Nu, por­tar, nu pot juca.

Reporter: Ai asistat la antre­na­mente, ai jucat alături de juniorii de la club. E greu la antrenamente?
Ianis Dobrescu: Vă dați seama că e greu, dar dacă îți pui în minte că trebuie să poți, atunci poți face ceea ce se cere la antrenamente.

Reporter: Vorbeam de impresarul tău, Florin Manea. De ce totuși în Italia și nu ai dorit în altă țară, Germania, Franța, Marea Britanie?
Ianis Dobrescu: Pentru că este unul dintre cele mai tari campionate din Europa și eu cred că acolo pot să mă dezvolt mult mai bine.

Reporter: La Genoa, în echipa mare, joacă câțiva români. Te-ai întâlnit cu ei?.
Ianis Dobrescu: Da, m-am întâlnit cu Radu Drăgușin, cu Denis Drăguș și cu George Pușcaș. M-au încurajat, mi-au spus să fiu calm și să joc bine, fără emoții, să demonstrez ce pot în teren și să muncesc mult.

Reporter: Cu naționala României, cum rămâne?
Ianis Dobrescu: De câte ori o să fiu convocat la Națională, o să merg și o să dau tot ce am mai bun, ca să joc pentru România și sper să fiu apreciat de antrenori în ceea ce fac.