ActualitateFlash

Fostul secretar al judeţului, condamnat pentru abuz în serviciu, a fost absolvit de pedeapsă. Instanţa a constatat că fapta este dezincriminată!

Natalia Bumbac

Răsturnare de situaţie în dosarul fraudării examenului pentru postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Hunedoara, dosar instrumentat de DNA, în care sentinţa definitivă a fost dată în 5 aprilie 2016. Una dintre persoanele condamnate pentru abuz în serviciu a fost absolvită de pedeapsă. Este vorba despre fostul secretar al judeţului Hunedoara, Daniel Dan (foto), condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare cu termen de încercare pe aceeaşi perioadă şi doi ani interzicerea anumitor drepturi civile. Motivul: infracţiunea pentru care a fost condamnat, cea de abuz în serviciu, a fost constatată de către instanţă ca fiind dezincriminată. 

Decizia este definitivă
Mai precis, ieri, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de Daniel Dan la executarea pedepsei primite în dosarul fraudării examenului de director al DGASPC Hunedoara. De precizat că, iniţial, contestaţia fostului secretar al judeţului a fost respinsă de Tribunalul Hunedoara, iar decizia nu a fost definitivă, prin urmare a atacat-o cu apel. Iar, hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia spune următoarele: „Admite contestaţia formulată de condamnatul D.D., împotriva încheierii penale (…) pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 4754/97/ 2016, pe care o desfiinţează în totalitate şi, procedând la soluţionarea cauzei: (…) constată dezincriminată fapta prevăzută de art. 297 alin. 1 C. Pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul (…) În consecinţă: Dispune încetarea executării pedepsei de trei ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe doi ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat (…). Definitivă.”
Potrivit unui jurist, hotărârea de ieri a Curţii de Apel Alba Iulia privindu-l pe Daniel Dan are legătură cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 405 din 15 iunie 2016, prin care a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu prevăzut la art. 297 din Codul Penal. Acesta a mai precizat că decizia instanţei în privinţa lui Daniel Dan nu are nici o legătură cu OUG 13/2017, cea prin care Guvernul intenţiona modificarea unor articole a Codului Penal şi care a fost abrogată.

„Condamnat pe procedee de tip sovietic”
Aceleaşi lucruri le-am aflat şi de la Daniel Dan, care ne-a spus că în susţinerea contestaţiei a invocat Decizia Curţii Constituţionale amintite mai sus. Mai mult de atât, Daniel Dan a afirmat că împotriva aceleiaşi sentinţe de condamnare a depus plângere la CEDO, care i-a fost admisă în principiu, urmând să fie judecată pe fond. „Contestaţia am întemeiat-o pe Decizia CC nr. 405 din 15 iunie 2016. Faptul că la Curtea de Apel Alba Iulia a fost admisă este, într-un fel, o recunoaştere a statului român, prin instanţele sale, că am fost condamnat pe nedrept. Aceleaşi motive pe care le-am arătat în susţinerea contestaţiei le-am arătat şi la judecarea dosarului în fond. Am arătat că nu am încălcat nici o lege şi nu am produs nici un prejudiciu, dar argumentele nu au fost luate în considerare. Aşa cum arată CC în observaţiile din Decizia nr. 405, normele care incriminează abuzul în serviciu erau moştenite din fostul sistem legal sovietic. Acesta-i adevărul crud, am fost condamnat pe un procedeu de tip «sovietic». (…) M-am adresat şi la CEDO, pentru că am fost condamnat fără încălcarea legii şi pentru că probele au fost făcute de organe care nu sunt de urmărire penală, ci de servicii secrete. Plângerea mea a fost admisă în principiu, urmând să fie judecată pe fond”, ne-a declarat Daniel Dan. Acesta a mai spus că şi unei foste colege condamnate în acelaşi dosar, Mihaela Ştefan, CEDO i-a admis plângerea în principiu.
Reamintim că în aprilie 2016, Monica Georgescu, fostul director general al DGASPC Hunedoara, Daniel Dan, fost secretar al judeţului şi doi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Daniela Gîrjob şi Mihaela Ştefan, au fost condamnaţi definitiv la pedepse între doi ani şi opt luni şi trei ani de închisoare cu suspendare. Foştii angajaţi ai CJ Hunedoara erau acuzaţi că au fraudat examenul pe care Monica Georgescu l-a susţinut pentru a ajunge pe funcţia de director general al DGASPC Hunedoara, în anul 2014. Infracţiunile pentru care au fost judecaţi cei patru sunt de abuz şi complicitate la abuz în serviciu, dosarul fiind instrumentat de procurorii DNA.

One thought on “Fostul secretar al judeţului, condamnat pentru abuz în serviciu, a fost absolvit de pedeapsă. Instanţa a constatat că fapta este dezincriminată!

  • sper sa dea in judecata toate ziarele care i-au dat buline negre si l-au ponegrit in toate felurile !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura